Pregled bibliografske jedinice broj: 524370
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda // "With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 24-24 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 524370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda
(Resistant starch as a dietary product component)
Autori
Muhadbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Jašić, Midhat, Budmlić, Asmir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
"With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011, 24-24
Skup
"With food to health" - international seminar under title: "Dietetic products in health and disease"
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 01.07.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
rezistentni škrob; sirova vlakna; dijetetski proizvod
(resistant starch; raw fibres; dietary product)
Sažetak
Škrob se može na osnovu probavljivosti podijeliti na probavljivi i rezistentni škrob. Rezistentni škrob se naziva škrob koji se ne probavlja u tankom crijevu, nego nerazgrađen odlazi u debelo crijevo u kojem podliježe fermentaciji. U radu je opisan rezistentni škrob i njegova funkcija u probavnom sistemu. Rezistentni škrob ima funkciju sirovog vlakna i može da bubri. Zbog uticaja na peristaltiku crijeva i lipidni sastav može se smatrati komponentom dijetetske hrane. Rezistentni škrob se pokazao kao potencijalno sredstvo u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj prehrani bolesnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(autor)