Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524370

Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda


Muhadbegović, Benjamin; Šubarić, Drago; Sadadinović, Jasminka; Jašić, Midhat, Budmlić, Asmir
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda // "With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 24-24 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 524370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda
(Resistant starch as a dietary product component)

Autori
Muhadbegović, Benjamin ; Šubarić, Drago ; Sadadinović, Jasminka ; Jašić, Midhat, Budmlić, Asmir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
"With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011, 24-24

Skup
"With food to health" - international seminar under title: "Dietetic products in health and disease"

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 01.07.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
rezistentni škrob; sirova vlakna; dijetetski proizvod
(resistant starch; raw fibres; dietary product)

Sažetak
Škrob se može na osnovu probavljivosti podijeliti na probavljivi i rezistentni škrob. Rezistentni škrob se naziva škrob koji se ne probavlja u tankom crijevu, nego nerazgrađen odlazi u debelo crijevo u kojem podliježe fermentaciji. U radu je opisan rezistentni škrob i njegova funkcija u probavnom sistemu. Rezistentni škrob ima funkciju sirovog vlakna i može da bubri. Zbog uticaja na peristaltiku crijeva i lipidni sastav može se smatrati komponentom dijetetske hrane. Rezistentni škrob se pokazao kao potencijalno sredstvo u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj prehrani bolesnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Muhadbegović, Benjamin; Šubarić, Drago; Sadadinović, Jasminka; Jašić, Midhat, Budmlić, Asmir
Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda // "With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 24-24 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Muhadbegović, B., Šubarić, D., Sadadinović, J. & Jašić, Midhat, Budmlić, Asmir (2011) Rezistentni škrob kao komponenta dijetetskih proizvoda. U: Jašić, M. (ur.)"With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease".
@article{article, author = {Muhadbegovi\'{c}, Benjamin and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Sadadinovi\'{c}, Jasminka}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {24-24}, keywords = {rezistentni \v{s}krob, sirova vlakna, dijetetski proizvod}, title = {Rezistentni \v{s}krob kao komponenta dijetetskih proizvoda}, keyword = {rezistentni \v{s}krob, sirova vlakna, dijetetski proizvod}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Muhadbegovi\'{c}, Benjamin and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Sadadinovi\'{c}, Jasminka}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {24-24}, keywords = {resistant starch, raw fibres, dietary product}, title = {Resistant starch as a dietary product component}, keyword = {resistant starch, raw fibres, dietary product}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font