Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524363

Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka


Mujkanović, Senahid; Hećimović, Enes; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Klarić, Ilija; Alihodžić, Damir
Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka // "With food to health" : International seminar under title "Dietetic products in health and disease" : Book of abstracts and papers / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2011. str. 22-23 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 524363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka
(Polyphenols and hydrohymethyl furfural content of autochthonous apple cultivars jam)

Autori
Mujkanović, Senahid ; Hećimović, Enes ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Klarić, Ilija ; Alihodžić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
"With food to health" : International seminar under title "Dietetic products in health and disease" : Book of abstracts and papers / Jašić, Midhat - Tuzla, 2011, 22-23

Skup
"With food to health" - international seminar under title "Dietetic products in health and disease"

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 01.07.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
trradicionalni pekmez od jabuka; polifenoli; HMF
(traditional apple jam; polyphenols; HMF)

Sažetak
Tradicionalnim postupkom koncentriranja soka od jabuka dobiva se pekmez koji sadrži po zdravlje korisne sastojke s antioksidativnim svojstvima kao što su polifenoli. Takav pekmez može da sadrži i po zdravlje štetne proukte, koji nastaju na visokim temperaturama tokom prerade kao što je HMF. U radu je ispitivan sadržaj ukupnih polifenola i sadržaj HMF u pekmezu od jabuka i to na 3 uzorka pekmeza od sorte samoniklica i 2 uzorka miješanog pekmeza različitih sorti. Svi uzorci su od autohtonih sorti jabuka, a pekmez je proizveden na tradicionalni način. Sadrćžaj ukupnih polifenola određen je spektrofotometrijski modificiranom Folin-Ciocalen-ove metode. Antioksidacijska aktivnost je ispitivana abts i dpph metodom u ispitivanim uzorcima najniža izmjerena vrijednost ukupnih polifenola je bila 0, 364, a najviša 0, 696 g/l. Antioksidacijska aktivnost ispitivanih uzoraka imala je vrijednosti 4, 15 - 6, 61 izraženo kao mg galne kiseline na 100 g uzorka. Sadržaj HMF određen je fotometrijskom metodom koja se temelji na reakciji HMF s barbiturnom i p-toluidnom kiselinom. U ispitivanim uzorcima hmf je imao vrijednosti 67, 67-1646, 03 mg/kg. Rezultati pokazuju visoki koeficijent korelacije između sadržaja polifenola i antioksidacijske aktivnosti. Sadržaj HMF u pekmezu od jabuka je relativno visok u odnosu na njegov sadržaj u medu, ali znatno manji u odnosu na sadržaj u prženoj kafi i suhoj šljivi. Konzumacija tradicionalno proizvedenog pekmeza od jabuka treba da je ograničena na dozvoljeni dnevni unos HMF.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Ilija Klarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mujkanović, Senahid; Hećimović, Enes; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Klarić, Ilija; Alihodžić, Damir
Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka // "With food to health" : International seminar under title "Dietetic products in health and disease" : Book of abstracts and papers / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2011. str. 22-23 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Mujkanović, S., Hećimović, E., Jašić, M., Šubarić, D., Klarić, I. & Alihodžić, D. (2011) Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka. U: Jašić, M. (ur.)"With food to health" : International seminar under title "Dietetic products in health and disease" : Book of abstracts and papers.
@article{article, author = {Mujkanovi\'{c}, Senahid and He\'{c}imovi\'{c}, Enes and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Klari\'{c}, Ilija and Alihod\v{z}i\'{c}, Damir}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {22-23}, keywords = {trradicionalni pekmez od jabuka, polifenoli, HMF}, title = {Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka}, keyword = {trradicionalni pekmez od jabuka, polifenoli, HMF}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Mujkanovi\'{c}, Senahid and He\'{c}imovi\'{c}, Enes and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Klari\'{c}, Ilija and Alihod\v{z}i\'{c}, Damir}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {22-23}, keywords = {traditional apple jam, polyphenols, HMF}, title = {Polyphenols and hydrohymethyl furfural content of autochthonous apple cultivars jam}, keyword = {traditional apple jam, polyphenols, HMF}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font