Pregled bibliografske jedinice broj: 524363
Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka
Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka // "With food to health" : International seminar under title "Dietetic products in health and disease" : Book of abstracts and papers / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2011. str. 22-23 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 524363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli i hidroksimetilfurfurol u pekmezu od autohtonih sorti jabuka
(Polyphenols and hydrohymethyl furfural content of autochthonous apple cultivars jam)
Autori
Mujkanović, Senahid ; Hećimović, Enes ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Klarić, Ilija ; Alihodžić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
"With food to health" : International seminar under title "Dietetic products in health and disease" : Book of abstracts and papers
/ Jašić, Midhat - Tuzla, 2011, 22-23
Skup
"With food to health" - international seminar under title "Dietetic products in health and disease"
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 01.07.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
trradicionalni pekmez od jabuka; polifenoli; HMF
(traditional apple jam; polyphenols; HMF)
Sažetak
Tradicionalnim postupkom koncentriranja soka od jabuka dobiva se pekmez koji sadrži po zdravlje korisne sastojke s antioksidativnim svojstvima kao što su polifenoli. Takav pekmez može da sadrži i po zdravlje štetne proukte, koji nastaju na visokim temperaturama tokom prerade kao što je HMF. U radu je ispitivan sadržaj ukupnih polifenola i sadržaj HMF u pekmezu od jabuka i to na 3 uzorka pekmeza od sorte samoniklica i 2 uzorka miješanog pekmeza različitih sorti. Svi uzorci su od autohtonih sorti jabuka, a pekmez je proizveden na tradicionalni način. Sadrćžaj ukupnih polifenola određen je spektrofotometrijski modificiranom Folin-Ciocalen-ove metode. Antioksidacijska aktivnost je ispitivana abts i dpph metodom u ispitivanim uzorcima najniža izmjerena vrijednost ukupnih polifenola je bila 0, 364, a najviša 0, 696 g/l. Antioksidacijska aktivnost ispitivanih uzoraka imala je vrijednosti 4, 15 - 6, 61 izraženo kao mg galne kiseline na 100 g uzorka. Sadržaj HMF određen je fotometrijskom metodom koja se temelji na reakciji HMF s barbiturnom i p-toluidnom kiselinom. U ispitivanim uzorcima hmf je imao vrijednosti 67, 67-1646, 03 mg/kg. Rezultati pokazuju visoki koeficijent korelacije između sadržaja polifenola i antioksidacijske aktivnosti. Sadržaj HMF u pekmezu od jabuka je relativno visok u odnosu na njegov sadržaj u medu, ali znatno manji u odnosu na sadržaj u prženoj kafi i suhoj šljivi. Konzumacija tradicionalno proizvedenog pekmeza od jabuka treba da je ograničena na dozvoljeni dnevni unos HMF.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek