Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 524294

Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura


Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Delaš, Frane
Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura // Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ" / Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2011. str. 6-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 524294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura
(Traditional fermented meat products - the source of autochthonous functional starter cultures)

Autori
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Delaš, Frane

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ" / Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena - Zagreb : Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2011, 6-11

Skup
4. Stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.06.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
autohtone funkcionalne starter kulture; tradicionalni mesni proizvodi
(autochthonous functional starter cultures; traditional meat products)

Sažetak
U Hrvatskoj se prirodno fermentirani mesni proizvodi tradicionalno proizvode dugi niz godina, bez upotrebe komercijalnih starter kultura, što može rezultirati različitom mikrobiološkom kvalitetom proizvoda, kvalitetom u okusu i konzistenciji. Tradicionalni mesni proizvodi imaju veću kvalitetu od industrijski proizvedenih pri kontroliranim uvjetima fermentacije i uz primjenu komercijalnih starter kultura (Bonomo i sur., 2008, Frece i sur. 2010a ; Babić i sur. 2011). Nadalje, komercijalni starteri se ne mogu uvijek natjecati sa autohtonom prirodnom mikrobnom populacijom, a nisu niti prilagođeni uvjetima rasta u određenom mesnom proizvodu, pa ponekad ne postižu ni zadovoljavajući stupanj rasta, a time ni zadovoljavajuća senzorska svojstva mesnih proizvoda. Stoga je u novije vrijeme sve veći trend pronalaženja i selekcioniranja novih prirodnih autohtonih potencijalnih starter kultura iz tradicionalnih mesnih proizvoda, koje će biti prilagođene rastu u određenim specifičnim mesnim proizvodima, a imat će takve metaboličke sposobnosti koje će znatno utjecati na kvalitetu i sigurnost proizvoda (Frece i sur. 2009, Frece i sur. 2010a, Babić i sur. 2011).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Frane Delaš (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frece, Jadranka; Markov, Ksenija; Delaš, Frane
Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura // Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ" / Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2011. str. 6-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Frece, J., Markov, K. & Delaš, F. (2011) Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura. U: Komes, D., Šimić, V. & Đugum, J. (ur.)Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ".
@article{article, author = {Frece, Jadranka and Markov, Ksenija and Dela\v{s}, Frane}, year = {2011}, pages = {6-11}, keywords = {autohtone funkcionalne starter kulture, tradicionalni mesni proizvodi}, title = {Tradicionalni fermentirani mesni proizvodi – izvor autohtonih funkcionalnih starter kultura}, keyword = {autohtone funkcionalne starter kulture, tradicionalni mesni proizvodi}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Frece, Jadranka and Markov, Ksenija and Dela\v{s}, Frane}, year = {2011}, pages = {6-11}, keywords = {autochthonous functional starter cultures, traditional meat products}, title = {Traditional fermented meat products - the source of autochthonous functional starter cultures}, keyword = {autochthonous functional starter cultures, traditional meat products}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font