Pregled bibliografske jedinice broj: 523437
Bakterije u hrani – uzročnici alimentarnih infekcija i intoksikacija
Bakterije u hrani – uzročnici alimentarnih infekcija i intoksikacija // Uzročnici bolesti koji se prenose hranom i vodom / Mlinarić-Galinović, Gordana ; Capak, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2011. str. 25-30 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 523437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bakterije u hrani – uzročnici alimentarnih infekcija i intoksikacija
(Bacteria in food - the couse of alimentary infection and intoxication)
Autori
Brlek Gorski, Diana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Uzročnici bolesti koji se prenose hranom i vodom
/ Mlinarić-Galinović, Gordana ; Capak, Krunoslav - Zagreb : Medicinska naklada, 2011, 25-30
Skup
Uzročnici bolesti koji se prenose hranom i vodom
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.03.2011. - 12.03.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Hrana; Bakterije
(Food; bacteria)
Sažetak
Hrana je od osobite važnosti za čovjeka, ali istodobno predstavlja idealan supstrat (podlogu) za rast mikroorganizama. Mikroorganizme koje nalazimo u hrani možemo podijeliti u tri skupine: «dobri» koje možemo naći u hrani i služe za njenu proizvodnju (sirevi, vina, fermentirani mliječni proizvodi i dr.), «nepoželjni» koji mogu uzrokovati kvarenje (Pseudomonas, Erwinia, Leuconostoc) i patogene vrste i/ili njihovi toksini koji mogu uzrokovati bolest ljudi koji ih konzumiraju - alimentarne infekcije i intoksikacije. Hrane ne smije sadržavati patogene i potencijalno patogene mikroorganizme i njihove toksine u količinama štetnima za zdravlje ljudi. Bolesti koje se prenose hranom i vodom jedan su od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta u cijelom svijetu te predstavljaju velik zdravstveni i socioekonomski problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje umire 1, 8 miliona ljudi od dijarealnih bolesti. U razvijenim zemljama 30% ljudi godišnje oboli od bolesti koje se prenose hranom i vodom. Klinička slika je najčešće blaga do srednje teška, u velikom broju slučajeva i nije karakteristična za jednu određenu bakteriju što dovodi do zaključka da su prijavljeni slučajevi tek vrh «ledene sante». Vodeći uzročnici trovanja hranom su Salmonella sp. i Campylobacter sp. Podaci SZO ukazuju da su bakterije roda Campylobacter vodeći uzročnik bolesti koje se prenose hranom. Uvidom u podatke iz Epidemiološkog vjesnika/ HZJZ u Hrvatskoj je i dalje vodeći uzročnik Salmonella sp. Izuzetak su podaci za lipanj i srpanj 2010. godine gdje je prijavljen veći broj bolesti koje se prenose hranom uzrokovan bakterijom Campylobacter sp.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita