Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523434

Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda


Bečić, Ivana
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 523434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda
(Ochratoxin A impact on sensory evaluation of some meat products)

Autori
Bečić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
37

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
mikotoksini; suhomesnati proizvodi; senzorska analiza
(mycotoxins; meat products; sensory analysis)

Sažetak
Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Kao sekundarni metaboliti plijesni, toksične su tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja te na kakvoću njihovih proizvoda. Kontaminacijom hrane za svinje Aspergillus ochraceusom, Penicillium viridicatumom i Penicillium Verrucosumom, okratoksin A je dospio u tkiva svinje koja je kasnije upotrijebljena kao sirovina za izradu suhomesnatih proizvoda. Testom uspoređenja u paru pokušali smo utvrditi postoje li razlike u senzorskim karakteristikama između kontrolnih i kontaminiranih uzoraka. Pratili smo boju, miris i konzistenciju. Utvrdili smo da postoje značajne razlike između uzoraka, ali u sklopu rezultata treba uzeti u obzir i problematiku domaće proizvodnje mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bečić, Ivana
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bečić, I. (2011) 'Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {mikotoksini, suhomesnati proizvodi, senzorska analiza}, title = {Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda}, keyword = {mikotoksini, suhomesnati proizvodi, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {mycotoxins, meat products, sensory analysis}, title = {Ochratoxin A impact on sensory evaluation of some meat products}, keyword = {mycotoxins, meat products, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font