Pregled bibliografske jedinice broj: 523434
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 523434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okratoksina A na senzorsku procjenu nekih mesnih proizvoda
(Ochratoxin A impact on sensory evaluation of some meat products)
Autori
Bečić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
37
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
mikotoksini; suhomesnati proizvodi; senzorska analiza
(mycotoxins; meat products; sensory analysis)
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju značajan problem u hranidbi svinja. Kao sekundarni metaboliti plijesni, toksične su tvari koje negativno utječu na zdravlje i proizvodnost životinja te na kakvoću njihovih proizvoda. Kontaminacijom hrane za svinje Aspergillus ochraceusom, Penicillium viridicatumom i Penicillium Verrucosumom, okratoksin A je dospio u tkiva svinje koja je kasnije upotrijebljena kao sirovina za izradu suhomesnatih proizvoda. Testom uspoređenja u paru pokušali smo utvrditi postoje li razlike u senzorskim karakteristikama između kontrolnih i kontaminiranih uzoraka. Pratili smo boju, miris i konzistenciju. Utvrdili smo da postoje značajne razlike između uzoraka, ali u sklopu rezultata treba uzeti u obzir i problematiku domaće proizvodnje mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb