Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523355

Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru


Joskić, Robert
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 523355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru
(Batch cooling glycine crystallization – effect of the pH)

Autori
Joskić, Robert

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2011

Stranica
33

Mentor
Prlić Kardum, Jasna

Ključne riječi
aditiv; glicin; pH otopine; polimorfni oblici; šaržna kristalizacija hlađenjem
(additive; glycin; pH solution; polymorph shapes; batch crystallization cooling)

Sažetak
Provedbom kristalizacije glicina hlađenjem u šaržnom krsitalizatoru uz dodatak aditiva praćen je utjecaj pH vrijednosti na granulometrijska svojstva i polimorfni oblik glicina. Korišteni aditivi koji utječu na pH vrijednost otopine su natrijev hidroksid i oksalna kiselina. Prije provedbe kristalizacije određena je topljivost glicina i pH otopine za definirane mase aditiva. Promjenom pH vrijednosti otopine topljivost glicina se povećava. Dodani aditivi osim što mijenjaju pH vrijednost otopine, utjeću na širinu metastabilne zone i na brzinu nukleacije. Vođenjem procesa kristalizacije uz dodatak aditiva do nukleacije dolazi kasnije nego hlađenjem čiste otopine glicina. Kod kristalizacije čistog glicina dobivena je bimodalna, a kristalizacijom s pomoćnom komponentom nastaje unimodala raspodjela veličina kristala. Promjena pH otopine utječe i polimorfni oblik nastalog glicina. Alfa struktura glicina nastala je kristalizacijom iz čiste vodene otopine, a gama struktura nastaje promjenom pH vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Joskić, Robert
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Joskić, R. (2011) 'Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hlađenjem u šaržnom kristalizatoru', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Joski\'{c}, Robert}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {aditiv, glicin, pH otopine, polimorfni oblici, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija hla\djenjem}, title = {Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju glicina hla\djenjem u \v{s}ar\v{z}nom kristalizatoru}, keyword = {aditiv, glicin, pH otopine, polimorfni oblici, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija hla\djenjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Joski\'{c}, Robert}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {additive, glycin, pH solution, polymorph shapes, batch crystallization cooling}, title = {Batch cooling glycine crystallization – effect of the pH}, keyword = {additive, glycin, pH solution, polymorph shapes, batch crystallization cooling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font