Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 523350

Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju raspršivanjem


Vlahović, Ana
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju raspršivanjem, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 523350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju raspršivanjem
(Crystallization during spray drying – effect of the pH)

Autori
Vlahović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2011

Stranica
30

Mentor
Prlić Kardum, Jasna

Ključne riječi
sušionik s raspršivanjem; glicin; sadržaj vlage; raspodjela veličina kristala; rendgenska difrakcija praha
(spray dryer; glycine; moisture content; crystal size distibution; X-ray powder diffraction)

Sažetak
Kod sušenja raspršivanjem vodene otopine glicina, pH ima snažan utjecaj na polimorfizam praška koji se tim postupkom dobiva. Kako glicin kristalizira u tri polimorfna oblika α-, β- i γ-, utjecaj pH otopine na dobivanje pojedinog polimorfnog oblika ispitan je podešavanjem pH uz dodatak različitih količina oksalne kiseline te natrij hidroksida. pH otopine kretao se u rasponu od 3.8 do 9.0. Prašci glicina dobiveni sušenjem u sušioniku s raspršivanjem uz najveće količine dodanih aditiva (7g NaOH i 2, 8g C2H2O4*2H2O) aglomeriraju i daju široku raspodjelu veličina, za razliku od kristala dobivenih uz dodatak manjih količina aditiva koji su sitni, a dobivena raspodjela veličina kristala je uska. Također, ispitana je vlažnost dobivenog produkta. Vlažnost konačnog produkta povećava se povećanjem dodane količine aditiva. Metodom rendgenske difrakcije praha utvrđeno je da glicin dobiven iz vodene otopine kristalizira kao smjesa α- i β- polimorfa u kojoj prevladava β-polimorf. Promjenom pH vodene otopine dolazi do preferirane kristalizacije γ-glicina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vlahović, Ana
Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju raspršivanjem, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Vlahović, A. (2011) 'Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju raspršivanjem', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlahovi\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {30}, keywords = {su\v{s}ionik s raspr\v{s}ivanjem, glicin, sadr\v{z}aj vlage, raspodjela veli\v{c}ina kristala, rendgenska difrakcija praha}, title = {Utjecaj pH vrijednosti na kristalizaciju raspr\v{s}ivanjem}, keyword = {su\v{s}ionik s raspr\v{s}ivanjem, glicin, sadr\v{z}aj vlage, raspodjela veli\v{c}ina kristala, rendgenska difrakcija praha}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlahovi\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {30}, keywords = {spray dryer, glycine, moisture content, crystal size distibution, X-ray powder diffraction}, title = {Crystallization during spray drying – effect of the pH}, keyword = {spray dryer, glycine, moisture content, crystal size distibution, X-ray powder diffraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font