Pregled bibliografske jedinice broj: 523080
Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom: Kampilobakter u hrani
Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom: Kampilobakter u hrani / Mlinarić-Galinović, Gordana ; Capak, Krunoslav ; Ljubin-Sternak, Sunčanica: Sviben, Mario (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2011
CROSBI ID: 523080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzročnici bolesti koje se prenose hranom i vodom: Kampilobakter u hrani
(Foodborne and waterborne disease agents: Campylobacter in food)
Autori
Humski, Andrea
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2011
Stranica
67
Ključne riječi
kampilobakter; hrana
(campylobacter; food)
Sažetak
U radu su prikazana osnovna morfološka svojstva i uzgojne osobine, potom rezervoari i zoonotski karakter termotolerantnih vrsta iz rodua Campylobacter, a koje su uzročnicima većine slučajeva kampilobakterioze ljudi. Pored toga opisana su osnovna obilježja kampilobakterioze čovjeka, uz pregled učestalosti slučajeva ove bolesti u EU i svijetu, te usporedbom s brojem oboljelih u RH. Uz prikaz značaja ove bolesti kao zoonoze, te hrane životinjskog podrijetla kao glavnog izvora bolesti za čovjeka, iznesene su i mjere nadzora i kontrole koje se provode u RH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Andrea Humski
(autor)