Pregled bibliografske jedinice broj: 523068
Najčešće biološke opasnosti u hrani
Najčešće biološke opasnosti u hrani // 5. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
Opatija, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 523068 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Najčešće biološke opasnosti u hrani
(The most common biohazards in food)
Autori
Humski, Andrea ; Jemeršić, Lorena ; Cvetnić, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
5. Konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.05.2011. - 18.05.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biološke opasnosti; hrana
(biohazards; food)
Sažetak
Poznato je više od 200 bolesti koje se prenose putem hrane. Najčešći uzročnici ovih bolesti su biološki a uključuju viruse, bakterije i njihove toksine te parazite. Bolesti koje se prenose hranom očituju se velikim rasponom simptoma poput onih kod blagog gastroenteritisa pa do onih koji uzrokuju oštećenja drugih organskih sustava, njihovog zatajenja i letalnog završetka. Najteži slučajevi imaju tendenciju pojavnosti u krajnjim dobnim kategorijama: stariji, djeca, ili pak u osoba koje boluju od bolesti koje smanjuju funkciju imunološkog sustava, ali i kod zdravih ljudi izloženih vrlo visokim dozama uzročnika ovih bolesti. Procjenjuje se da u SAD-u svake godine obolijeva približno 76 milijuna osoba od ovih bolesti. Iako većina slučajeva prolazi s blagim simptomima za samo dan ili dva i bez liječenja, CDC godišnje bilježi približno 325.000 hospitalizacija i 5000 smrtnih slučajeva zbog bolesti koje se prenose hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1178 - Antimikrobna rezistencija bakterija značajnih u veterini (Habrun, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb