Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 522917

Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon


Plavša, Tomislav; Kovačević-Ganić, Karin
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon // Glasnik zaštite bilja, 4 (2011), 82-87 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 522917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon
(The impact of commercial yeast (Saccharomyces cerevisiae) on anthocyanin profile in Teran and Cabernet Sauvignon wines)

Autori
Plavša, Tomislav ; Kovačević-Ganić, Karin

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 4 (2011); 82-87

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
antocijan ; vino ; Teran ; Cabernet sauvignon ; Saccharomyces cerevisiae
(anthocyanins ; wine ; Teran ; Cabernet Sauvignon ; Saccharomyces cerevisiae)

Sažetak
Antocijani su pigmenti crvene boje smješteni uglavnom u kožici bobice crvenog grožđa te doprinose boji crvenih vina. Njihova koncentracija u vinima ovisi o: sorti, području uzgoja, tehnikama vinifikacije. Najzastupljeniji antocijan u vinima proizvedenim od grožđa Vitis vinifera L. je u pravilu malvidin-3- monoglukozid. Utjecaj na ekstrakciju i degradaciju antocijana mogu imati i Saccharomyces cerevisiae kvasci. Identifikacija antocijana u vinima Teran i Cabernet sauvignon berbe 2009. provedena je tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Istraživan je utjecaj tri komercijalna Saccharomyces cerevisiae kvasca (Uvaferm BDX, D254 i Fermol Premier Cru) na koncentraciju antocijana. Rezultati istraživanja pokazali su da kvasci Uvaferm BDX i D254 ekstrahiraju više aciliranih i neaciliranih antocijana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-1470497-0555 - Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena (Peršurić, Đordano, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Plavša, Tomislav; Kovačević-Ganić, Karin
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon // Glasnik zaštite bilja, 4 (2011), 82-87 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Plavša, T. & Kovačević-Ganić, K. (2011) Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon. Glasnik zaštite bilja, 4, 82-87.
@article{article, author = {Plav\v{s}a, Tomislav and Kova\v{c}evi\'{c}-Gani\'{c}, Karin}, year = {2011}, pages = {82-87}, keywords = {antocijan, vino, Teran, Cabernet sauvignon, Saccharomyces cerevisiae}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon}, keyword = {antocijan, vino, Teran, Cabernet sauvignon, Saccharomyces cerevisiae} }
@article{article, author = {Plav\v{s}a, Tomislav and Kova\v{c}evi\'{c}-Gani\'{c}, Karin}, year = {2011}, pages = {82-87}, keywords = {anthocyanins, wine, Teran, Cabernet Sauvignon, Saccharomyces cerevisiae}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {4}, issn = {0350-9664}, title = {The impact of commercial yeast (Saccharomyces cerevisiae) on anthocyanin profile in Teran and Cabernet Sauvignon wines}, keyword = {anthocyanins, wine, Teran, Cabernet Sauvignon, Saccharomyces cerevisiae} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Urlichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font