Pregled bibliografske jedinice broj: 522917
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon // Glasnik zaštite bilja, 4 (2011), 82-87 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 522917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj komercijalnih kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) na antocijanski profil vina Teran i Cabernet sauvignon
(The impact of commercial yeast (Saccharomyces cerevisiae) on anthocyanin profile in Teran and Cabernet Sauvignon wines)
Autori
Plavša, Tomislav ; Kovačević-Ganić, Karin
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 4
(2011);
82-87
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
antocijan ; vino ; Teran ; Cabernet sauvignon ; Saccharomyces cerevisiae
(anthocyanins ; wine ; Teran ; Cabernet Sauvignon ; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Antocijani su pigmenti crvene boje smješteni uglavnom u kožici bobice crvenog grožđa te doprinose boji crvenih vina. Njihova koncentracija u vinima ovisi o: sorti, području uzgoja, tehnikama vinifikacije. Najzastupljeniji antocijan u vinima proizvedenim od grožđa Vitis vinifera L. je u pravilu malvidin-3- monoglukozid. Utjecaj na ekstrakciju i degradaciju antocijana mogu imati i Saccharomyces cerevisiae kvasci. Identifikacija antocijana u vinima Teran i Cabernet sauvignon berbe 2009. provedena je tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Istraživan je utjecaj tri komercijalna Saccharomyces cerevisiae kvasca (Uvaferm BDX, D254 i Fermol Premier Cru) na koncentraciju antocijana. Rezultati istraživanja pokazali su da kvasci Uvaferm BDX i D254 ekstrahiraju više aciliranih i neaciliranih antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1470497-0555 - Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena (Peršurić, Đordano, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Urlichsweb