Pregled bibliografske jedinice broj: 522657
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (2011), 5; 348-354 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 522657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa
(Ensuring quality in primary production of meat)
Autori
Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Humski, Andrea
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIII
(2011), 5;
348-354
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta; upravljanje kvalitetom; HACCP sustav
(quality; quality control; HACCP)
Sažetak
U ovom radu prikazana je važnost uspostave sustava temeljenog na načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Danas, u Republici Hrvatskoj Zakon o hrani (N.N. 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima. Putem sustava predstavljena je primjena preventivnih mjera koje će koncept analize rizika smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preventivne mjere, ako se učinkovito primjene na poznate kritične točke, smanjuju vjerojatnost pojave rizika na prihvatljivu razinu. HACCP sustav sastoji se od 7 načela a njegova implementacija provodi se u 12 koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts