Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 522657

Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa


Đokić, Maja; Bilandžić, Nina; Humski, Andrea
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (2011), 5; 348-354 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 522657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa
(Ensuring quality in primary production of meat)

Autori
Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Humski, Andrea

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIII (2011), 5; 348-354

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kvaliteta; upravljanje kvalitetom; HACCP sustav
(quality; quality control; HACCP)

Sažetak
U ovom radu prikazana je važnost uspostave sustava temeljenog na načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Danas, u Republici Hrvatskoj Zakon o hrani (N.N. 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima. Putem sustava predstavljena je primjena preventivnih mjera koje će koncept analize rizika smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preventivne mjere, ako se učinkovito primjene na poznate kritične točke, smanjuju vjerojatnost pojave rizika na prihvatljivu razinu. HACCP sustav sastoji se od 7 načela a njegova implementacija provodi se u 12 koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)

Avatar Url Andrea Humski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đokić, Maja; Bilandžić, Nina; Humski, Andrea
Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (2011), 5; 348-354 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Đokić, M., Bilandžić, N. & Humski, A. (2011) Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (5), 348-354.
@article{article, author = {\DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Humski, Andrea}, year = {2011}, pages = {348-354}, keywords = {kvaliteta, upravljanje kvalitetom, HACCP sustav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIII}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa}, keyword = {kvaliteta, upravljanje kvalitetom, HACCP sustav} }
@article{article, author = {\DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Humski, Andrea}, year = {2011}, pages = {348-354}, keywords = {quality, quality control, HACCP}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIII}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Ensuring quality in primary production of meat}, keyword = {quality, quality control, HACCP} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font