Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 522425

Biotransformacija fumarne u L-jabučnu kiselinu s in situ separacijom produkta


Fabek, Diana
Biotransformacija fumarne u L-jabučnu kiselinu s in situ separacijom produkta, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 522425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biotransformacija fumarne u L-jabučnu kiselinu s in situ separacijom produkta
(Biotransformation of fumaric into L-malic acid with in situ product separation)

Autori
Fabek, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2011

Stranica
60

Mentor
Zelić, Bruno

Ključne riječi
L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; Saccharomyces cerevisiae; in situ separacija produkta
(L-malic acid; fumaric acid; Saccharomyces cerevisiae; in situ product separation)

Sažetak
Jabučna kiselina je drugi najčešće korišteni konzervans koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, odmah nakon limunske kiseline i drži oko 10 % tržišta. Koristi se u prehrambenoj industriji, proizvodnji stočne hrane, farmaceutskoj, kozmetičkoj i građevinskoj industriji, te u medicini. L-jabučna kiselina može se dobiti izolacijom iz prirodnih voćnih sokova, separacijom iz racematne smjese dobivene kemijskom sintezom, fermentacijom ili biokonverzijom fumarine kiseline pomoću enzima fumaraze koji je dobiven iz cijelih permeabiliziranih stanica pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae. Primjenom biokataliztora enzima fumaraze, povećava se produktivnost procesa, smanjuje potrošnja reaktanata i emisije u okoliš, pri čemu se ne koriste toksične komponente. U ovom radu je opisana provedba biotransformacije fumarne u L-jabučnu kiselinu s in situ separacijom produkta. Proces in situ separacije produkta se sastojao od pet procesnih stupnjeva, biotransformacije, kristalizacije uz zakiseljavanje, sedimentacije, koncentriranja elektrodijalizom i otapanja neutralizacijom. U pokusima provedenim u kontinuiranom protočnom kotlastom reaktoru s povratnim tokom biomase pri različitim koncentracijama fumarne kiseline u struji svježe sirovine (cF, U = 50, 100, 200 i 400 mmol dm-3 i τ = 0, 576 dana ) u stacionarnom stanju postignuta je prosječna konverzija fumarne kiseline od 86, 20 %, 81, 21 % ; 75, 67 % i 71, 11 %. U pokusima provedenim u kontinuiranom protočnom kotlastom reaktoru s povratnim tokom biomase za različita vremena zadržavanja (τ = 0, 299, 0, 576 i 0, 830 dana) uz početnu koncentraciju fumarne kiseline od 400 mmol dm-3 u stacionarnom stanju postignuta je prosječna konverzija fumarne kiseline od 59, 66 %, 66, 85 % i 62, 50 %. Ukupna konverzija postignuta u kontinuiranom procesu s in situ separacijom produkta bila je 84, 99 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo

Napomena
Ovaj rad financijski je potpomogla Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bruno Zelić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fabek, Diana
Biotransformacija fumarne u L-jabučnu kiselinu s in situ separacijom produkta, 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Fabek, D. (2011) 'Biotransformacija fumarne u L-jabučnu kiselinu s in situ separacijom produkta', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabek, Diana}, year = {2011}, pages = {60}, keywords = {L-jabu\v{c}na kiselina, fumarna kiselina, Saccharomyces cerevisiae, in situ separacija produkta}, title = {Biotransformacija fumarne u L-jabu\v{c}nu kiselinu s in situ separacijom produkta}, keyword = {L-jabu\v{c}na kiselina, fumarna kiselina, Saccharomyces cerevisiae, in situ separacija produkta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabek, Diana}, year = {2011}, pages = {60}, keywords = {L-malic acid, fumaric acid, Saccharomyces cerevisiae, in situ product separation}, title = {Biotransformation of fumaric into L-malic acid with in situ product separation}, keyword = {L-malic acid, fumaric acid, Saccharomyces cerevisiae, in situ product separation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font