Pregled bibliografske jedinice broj: 52217
Značenje mesa i mesnih bjelančevina u prehrani
Značenje mesa i mesnih bjelančevina u prehrani // Proteini u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Biđin, Zdenko ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1999. str. 53-66
CROSBI ID: 52217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje mesa i mesnih bjelančevina u prehrani
(Importance of meat and meat proteins in nutrition)
Autori
Karadjole, Ivo ; Hadžiosmanović, Mirza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Proteini u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko ; Biđin, Zdenko ; Oberiter, Vlado
Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Grad
Zagreb
Godina
1999
Raspon stranica
53-66
ISBN
953-96682-8-X
Ključne riječi
meso, bjelančevine, aminokiseline, prehrana stanovništva
(meat, proteins, aminoacids, population nutrition)
Sažetak
Suvremeni trendovi pokazuju da će i u sljedećem stoljeću više od 80 posto svjetske populacije živjeti u nerazvijenim zemljama, a to će uzrokovati još veću nestašicu hrane.Zbog nutricionističkih vrijednosti meso i ostale namirnice životinjskog podrijetla glavni su izvor opskrbe stanovništva bjelančevinama.To se posebno odnosi na njihovu veliku biološku vrijednost, a nadasve na aminokiselinski sastav.Temeljni i najsloženiji problem svjetske zajednice i nadalje ostaje rješavanje nedostatne hrane pučanstva u nerazvijenim zemljama svijeta.Meso i druge namirnice životinjskog podrijetla bit će glavni izvor u opskrbi stanovništva kvalitetnim bjelančevinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb