Pregled bibliografske jedinice broj: 521938
PRISUTNOST MIKOTOKISNA U KONVENCIONALNO I EKOLOŠKI UZGOJENIM ŽITARICAMA DOMAĆEG I UVOZNOG PODRIJETLA
PRISUTNOST MIKOTOKISNA U KONVENCIONALNO I EKOLOŠKI UZGOJENIM ŽITARICAMA DOMAĆEG I UVOZNOG PODRIJETLA, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRISUTNOST MIKOTOKISNA U KONVENCIONALNO I EKOLOŠKI UZGOJENIM ŽITARICAMA DOMAĆEG I UVOZNOG PODRIJETLA
(PRESENCE OF MYCOTOXINS IN CONVENTIONALLY AND ORGANICALLY GROWN GRAINS OF BOTH DOMESTIC AND IMPORTED ORIGIN)
Autori
Crnković Milić, Izabel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2011
Stranica
65
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
aflatoksin B1; ELISA; mikotoksini; okratoksin A; žitarice;
(aflatoxin B1; ELISA; grains; mycotoxins; ochratoxin A)
Sažetak
Kontaminacija hrane i stočne hrane mikotoksinima rezultira ozbiljnim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama. S posebnom pažnjom istražuju se toksični produkti aflatoksigenih i okratoksigenih plijesni, mikotoksini aflatoksin B1 i G1, te okratoksin A. Da bi se izbjegla mogućnost pojavljivanja mikotoksina u hranidbenom lancu, potrebno je provoditi odgovarajuće mjere koje bi omogućile zaštitu i sirovina i gotovog proizvoda. Prvenstveno se misli na pravilno uzorkovanje, odgovarajuću pripremu uzoraka, kao i pripremu odgovarajuće analize za utvrđivanje prisutnosti određenog mikotoksina u istraživanom uzorku. Cilj ovog rada bio je da se imuno enzimskim testom (ELISA) ustvrdi prisutnost i moguća razlika u količini prisutnih mikotoksina (aflatoksina B1 i okratoksina A) u istraživanim uzorcima odabranih žitarica (kukuruz, pešnica, ječam, riža) domaćeg i uvoznog podrijetla, uzgojenih na konvencionalan i ekološki način. Rezultati ovog rada pokazuju da ne postoji značajna razlika u prisutnosti mikotoksina bez obzira na način uzgoja žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)