Pregled bibliografske jedinice broj: 521936
ISTRAŽIVANJE ANTIMIKROBNOG UČINKA ODABRANIH DEZINFEKCIJSKIH SREDSTAVA NA MIKROBIOLOŠKU ČISTOĆU RADNIH POVRŠINA
ISTRAŽIVANJE ANTIMIKROBNOG UČINKA ODABRANIH DEZINFEKCIJSKIH SREDSTAVA NA MIKROBIOLOŠKU ČISTOĆU RADNIH POVRŠINA, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISTRAŽIVANJE ANTIMIKROBNOG UČINKA ODABRANIH DEZINFEKCIJSKIH SREDSTAVA NA MIKROBIOLOŠKU ČISTOĆU RADNIH POVRŠINA
(RESEARCH OF THE ANTIMICROBIAL EFFECTS OF CERTAIN DISINFECTANTS ON MICROBIOLOGICAL CLEANLINESS OF WORK SURFACES)
Autori
Mojzeš, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2011
Stranica
40
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
dezinfekcijsko sredstvo; HACCP; mikrobiološka čistoća; sredstvo za čišćenje
(cleaning agents; disinfectants; HACCP; microbiological purity)
Sažetak
Naglasak na higijenu u prehrambenoj industriji rezultiralo je povećanom upotrebom kemijskih dezinfekcijskih sredstava i to se smatra glavnim krivcem za pojavu mikroorganizama rezistentnih na učinke dezinfekcijskih sredstava. Osnovna svrha čišćenja i dezinfekcije je kontrola bolesti i sprečavanje kvarenja hrane. Samim čišćenjem djelomično je moguće uklanjanje nekih bakterija, a često je nemoguće smanjiti broj bakterija na prihvatljivo nisku razinu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi optimalnu učinkovitost 2 sredstva za čišćenje (A i B) i 3 dezinficijensa na bazi peroksioctene kiseline (D, E i F) pri suzbijanju mikroorganizama koji su obično prisutni pri proizvodnji majoneze i proizvoda na bazi majoneze. Test organizmi korišteni u ovim istraživanjima bile su aerobne mezofilne bakterije, bakterije iz obitelji Enterobacteriaceae, kvasci i plijesni. Prilikom testiranja koristili su se Biotrace Uni-Lite NG I klasične laboratorijske metode kako bi se procijenila učinkovitost sredstava za čišćenje i dezinfekciju koja se koriste u svakodnevnoj praksi prilikom dezinfekcije radnih površina. Sva sredstva za čišćenje pokazala su zadovoljavajuće rezultate pri propisanom vremenu i koncentraciji, iako je povremeno trebalo ponoviti čišćenje, dok je dezinfekcijsko sredstvo E bilo najučinkovitije za suzbijanje svih testiranih mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)