Pregled bibliografske jedinice broj: 521934
Dijetoterapija pretilosti uvođenjem mediteranskog načina prehrane
Dijetoterapija pretilosti uvođenjem mediteranskog načina prehrane, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetoterapija pretilosti uvođenjem mediteranskog načina prehrane
(Dietotherapy obesity introducing the mediterranean diet)
Autori
Cotić, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
32
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
pretilost; mediteranska prehrana; dijetetičke metode
(obesity; Mediterranean diet; dietetic methods)
Sažetak
Pretilost je stanje nakupljanja prekomjernog masnog tkiva u organizmu. Nastaje kao rezultat povećanog unosa i/ili smanjenje potrošnje energije. Mediteranski način prehrane, smatra se zlatnim standardom pravilne prehrane, i ima pozitivan učinak na smanjenje rizika od kardiovaskularnih kroničnih bolesti. U radu je praćena skupinu od 5 pacijenata koji su patili od prekomjerne tjelesne mase odnosno ustanovljen im je prvi stupanj pretilosti, s ciljem edukacije pacijenata o hipolipemičkoj redukcijskoj dijeti (mediteranska) i učinku same edukacije na promjenu prehrambenih navika pacijenata. U procjeni unosa hrane i pića korišteni su sedmodnevni bolnički jelovnici i upitnik o prehrani. Prehrambeni status ispitanika određen je antropometrijskim metodama. Analiza podataka pokazala je kako je došlo do redukcije tjelesne mase kroz 90-o dnevno praćenje pacijenata na mediteranskoj prehrani. Pacijenti su smanjili unos crvenog mesa, a povećali unos ribe, voća i povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)