Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521932

Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY)


Finderle, Iva
Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY)
(Clinical nutrition in diabetes mellitus (CASE STUDY))

Autori
Finderle, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
diabetes mellitus; liječenje; dijabetička prehrana; edukacija
(diabetes mellitus; treatment; diabetic nutrition; education)

Sažetak
Diabetes mellitus je nezarazna kronična bolest kod koje ne zabrinjava samo trenutno visok broj oboljelih, već i izraziti trend porasta učestalosti tijekom posljednjih desetljeća. Temelj svakog liječenja šećerne bolesti je pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i edukacija. Ovaj rad prikazuje tri pacijenta koju boluju od dijabetesa tipa 2 primljenih u Dnevnu bolnicu KB „Dubrava“ na edukaciju. Cilj rada je bio utvrditi učinak edukacije o dijabetesu te primjenu dijabetičke prehrane u kombinaciji s terapijom na koncentracije glukoze u krvi. Svim ispitanicima utvrđeni su antropometrijski parametri (tjelesna masa, tjelesna visina, opseg struka) i određeni biokemijski parametri (glukoza na tašte, trigliceridi, ukupni kolesterol, LDL i HDL kolesterol te glikozilirani hemoglobin (HbA1c)). Određeni HbA1c pokazao je da su u protekla 3 mjeseca pacijenti imali lošu regulaciju šećera u krvi. Tijekom boravka u dnevnoj bolnici ispitanici su mjerili koncentraciju šećera u krvi prije i nakon obroka koja je pokazala učinak prehrane u kombinaciji s terapijom na koncentraciju glukoze u krvi. Analizom podataka dvaju pacijenata došlo je do zaključka da pravilna dijabetička prehrana uz terapiju može stabilizirati razine glukoze u krvi, a u trećeg pacijenta još se uvijek traga za idealnom terapijom kako bi se bolest mogla kontrolirati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Finderle, Iva
Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Finderle, I. (2011) 'Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Finderle, Iva}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {diabetes mellitus, lije\v{c}enje, dijabeti\v{c}ka prehrana, edukacija}, title = {Bolni\v{c}ka prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY)}, keyword = {diabetes mellitus, lije\v{c}enje, dijabeti\v{c}ka prehrana, edukacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Finderle, Iva}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {diabetes mellitus, treatment, diabetic nutrition, education}, title = {Clinical nutrition in diabetes mellitus (CASE STUDY)}, keyword = {diabetes mellitus, treatment, diabetic nutrition, education}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font