Pregled bibliografske jedinice broj: 521932
Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY)
Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bolnička prehrana osoba oboljelih od dijabetesa (CASE STUDY)
(Clinical nutrition in diabetes mellitus (CASE STUDY))
Autori
Finderle, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
28
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
diabetes mellitus; liječenje; dijabetička prehrana; edukacija
(diabetes mellitus; treatment; diabetic nutrition; education)
Sažetak
Diabetes mellitus je nezarazna kronična bolest kod koje ne zabrinjava samo trenutno visok broj oboljelih, već i izraziti trend porasta učestalosti tijekom posljednjih desetljeća. Temelj svakog liječenja šećerne bolesti je pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i edukacija. Ovaj rad prikazuje tri pacijenta koju boluju od dijabetesa tipa 2 primljenih u Dnevnu bolnicu KB „Dubrava“ na edukaciju. Cilj rada je bio utvrditi učinak edukacije o dijabetesu te primjenu dijabetičke prehrane u kombinaciji s terapijom na koncentracije glukoze u krvi. Svim ispitanicima utvrđeni su antropometrijski parametri (tjelesna masa, tjelesna visina, opseg struka) i određeni biokemijski parametri (glukoza na tašte, trigliceridi, ukupni kolesterol, LDL i HDL kolesterol te glikozilirani hemoglobin (HbA1c)). Određeni HbA1c pokazao je da su u protekla 3 mjeseca pacijenti imali lošu regulaciju šećera u krvi. Tijekom boravka u dnevnoj bolnici ispitanici su mjerili koncentraciju šećera u krvi prije i nakon obroka koja je pokazala učinak prehrane u kombinaciji s terapijom na koncentraciju glukoze u krvi. Analizom podataka dvaju pacijenata došlo je do zaključka da pravilna dijabetička prehrana uz terapiju može stabilizirati razine glukoze u krvi, a u trećeg pacijenta još se uvijek traga za idealnom terapijom kako bi se bolest mogla kontrolirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)