Pregled bibliografske jedinice broj: 521931
SINERGISTIČKI UČINAK ETERIČNIH ULJA RUŽMARINA I KADULJE NA RAST BAKTERIJA
SINERGISTIČKI UČINAK ETERIČNIH ULJA RUŽMARINA I KADULJE NA RAST BAKTERIJA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SINERGISTIČKI UČINAK ETERIČNIH ULJA RUŽMARINA I KADULJE NA RAST BAKTERIJA
(SYNERGISTIC EFFECT OF ROSEMARY AND SAGE ESSENTIAL OILS ON THE GROWTH OF BACTERIA)
Autori
Erdelja, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.04
Godina
2011
Stranica
37
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
eterično ulje ružmarina; eterično ulje kadulje; sinergizam; MBK; MIK; patogene bakterije
(rosemary essential oil; sage essential oil; synergistic effect; MBK; MIK; pathogenic bacteria)
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj eteričnih ulja ružmarina i kadulje različitih kombinacija i različitih koncentracija na rast najčešćih patogena iz hrane bakterije Escherichia coli 3014, Salmonella sp. 3064 i Listeria monocytogenes ATCC 2356. Mikrodilucijskom metodom određene su minimalne bakteriocidne koncentracije eteričnih ulja. Minimalna bakteriocidna koncentracija eteričnog ulja ružmarina i kadulje za bakterije E. coli i Salmonella sp. bila je 0, 625 %(v/v) odnosno 1, 25 % (v/v) za bakteriju Listeria monocytogenes. Sinergistički učinak eteričnih ulja utvrđen je na rast bakterije Salmonella sp., dok je na rast E. coli i L. monocytogenes uočen aditivan, indiferentan, pa čak i antagonistički učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)