Pregled bibliografske jedinice broj: 521930
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA
(MICROBIOLOGICAL QUALITY OF HORSE MEAT SAUSAGE)
Autori
Cvrtila, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.04
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
kobasica od konjskog mesa; prirodna mikroflora; antimikrobno djelovanje
(sausage made of horse meat; the natural microflora; antimicrobial activity)
Sažetak
Budući da se proizvodi od konjskog mesa, u našoj zemlji, proizvode u malim domaćinstvima na tradicionalan način, a konačan proizvod ovisi o prisutnosti i aktivnosti prirodne mikroflore, svrha ovog rada bila je odrediti mikrobnu populaciju u fermentiranim kobasicama od konjskog mesa, te izolirati i karakterizirati prisutne autohtone starter kulture i istražiti njihovu sposobnost inhibicije rasta patogenih bakterija. U uzorku kobasice od konjskog mesa bakterije iz roda Salmonella i sulfitoreducirajući klostridiji nisu ustvrđeni, a biokemijskim API testovima dokazane su bakterija Serratia odorifera iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i Listeria grayi. Dominantna mikroflora u uzorku kobasice bio je izolat bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 u broju 8.301 log10 CFU g-1, a dokazan je i kvasac Candida zeylanoides.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)