Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521930

MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA


Cvrtila, Jelena
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA
(MICROBIOLOGICAL QUALITY OF HORSE MEAT SAUSAGE)

Autori
Cvrtila, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
kobasica od konjskog mesa; prirodna mikroflora; antimikrobno djelovanje
(sausage made of horse meat; the natural microflora; antimicrobial activity)

Sažetak
Budući da se proizvodi od konjskog mesa, u našoj zemlji, proizvode u malim domaćinstvima na tradicionalan način, a konačan proizvod ovisi o prisutnosti i aktivnosti prirodne mikroflore, svrha ovog rada bila je odrediti mikrobnu populaciju u fermentiranim kobasicama od konjskog mesa, te izolirati i karakterizirati prisutne autohtone starter kulture i istražiti njihovu sposobnost inhibicije rasta patogenih bakterija. U uzorku kobasice od konjskog mesa bakterije iz roda Salmonella i sulfitoreducirajući klostridiji nisu ustvrđeni, a biokemijskim API testovima dokazane su bakterija Serratia odorifera iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i Listeria grayi. Dominantna mikroflora u uzorku kobasice bio je izolat bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 u broju 8.301 log10 CFU g-1, a dokazan je i kvasac Candida zeylanoides.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Jelena
MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvrtila, J. (2011) 'MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvrtila, Jelena}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {kobasica od konjskog mesa, prirodna mikroflora, antimikrobno djelovanje}, title = {MIKROBIOLO\v{S}KA KAKVO\'{C}A KOBASICE OD KONJSKOG MESA}, keyword = {kobasica od konjskog mesa, prirodna mikroflora, antimikrobno djelovanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvrtila, Jelena}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {sausage made of horse meat, the natural microflora, antimicrobial activity}, title = {MICROBIOLOGICAL QUALITY OF HORSE MEAT SAUSAGE}, keyword = {sausage made of horse meat, the natural microflora, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font