Pregled bibliografske jedinice broj: 521912
AUTOHTONA MIKROBNA POPULACIJA I MIKOTOKSINI U VINU
AUTOHTONA MIKROBNA POPULACIJA I MIKOTOKSINI U VINU, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AUTOHTONA MIKROBNA POPULACIJA I MIKOTOKSINI U VINU
(INDIGENOUS SPECIES AND MYCOTOXINS IN WINE)
Autori
Ivančić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.05
Godina
2011
Stranica
47
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
vino; autohtone vrste kvasaca; aflatoksin B1; okratoksin A
(wine; indigenous species of yeasts; ochratoxin A; aflatoxin B1)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je izolacija i identifikacija autohtonih kvasaca iz određenih faza alkoholnog vrenja vina sorte Teran iz vinogorja Zapadna Istra, klasičnim mikrobiološkim i biokemijskim testovima, te određivanje moguće prisutnosti aflatoksina B1 i okratoksina A. Među mikrobnom populacijom kvasci su glavni nosioci alkoholne fermentacije, a kao autohtona mikrobna populacija identificirani su: Saccharomyces cerevisiae, Candida magnoliae, Candida krusei, Stephanoascus ciferrii i Candida galbrata. Analiza mikotoksina provedena je ELISA metodom. U analiziranim uzorcima vina određene su koncentracije aflatoksina B1 u rasponu koncentracija od 0, 003 do 0, 0335 ng/mL, te okratoksina A u rasponu koncentracija od 0, 1 do 1, 25 ng/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)