Pregled bibliografske jedinice broj: 521908
Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge
Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge
(Inhibition of pathogenic microorganisms growth by elder flowers)
Autori
Gaić, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2011
Stranica
40
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
Sambucus nigra L.; ukupni fenoli; flavonoidi; antimikrobna aktivnost
(Sambucus nigra L.; total phenols; flavonoids; antimicrobial activity)
Sažetak
Biljke i biljni proizvodi mogu predstavljati izvor prirodnih alternativa za poboljšanje sigurnosti hrane. Cilj ovog rada bio je ispitati količinu ukupnih fenola, flavonoida i antimikrobnu aktivnost ekstrakata cvjetova samonikle bazge (Sambucus nigra L.) ubranih na različitim geografskim područjima Republike Hrvatske (područje grada Zagreba, grada Pule, Like i kultivirana bazga), prema odabranim test mikroorganizmima: Echerichia coli ZMPBF 3041, Staphylococcus aureus ZMPBF 3048, Salmonella spp. ZMPBF 3046 i Listeria monocytogenes ATCC 2256. Ukupni fenoli određeni su na temelju kolorne reakcije koja je posljedica reakcije fenola s Folin–Ciocalteu-ovim reagensom te je primjenom spektrofotometrijske metode mjeren intenzitet nastalog obojenja pri 760 nm. Flavonoidi su određeni na temelju svojstva da s aluminijevim kloridom (AlCl3) (1:10) tvore kompleks, a intenzitet obojenja je proporcionalan količini prisutnih flavonoida. Za određivanje antimikrobnog učinka i stupnja inhibicije pojedinih ekstrakta bazge je primjenjena turbidimetrijska metoda. Rezultati pokazuju da svi ekstrakti samonikle bazge sadrže veću koncentraciju ukupnih fenola od ekstrakta kultivirane bazge, dok je najveća koncentracija flavonoida u ekstraktu samonikle bazge iz područja Like. Svaki ekstrakt pokazuje i dobro inhibitorno djelovanje, no najbolju antimikrobnu aktivnost posjeduje ekstrakt samonikle bazge ubran na području Pule.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)