Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521908

Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge


Gaić, Petar
Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge
(Inhibition of pathogenic microorganisms growth by elder flowers)

Autori
Gaić, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2011

Stranica
40

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
Sambucus nigra L.; ukupni fenoli; flavonoidi; antimikrobna aktivnost
(Sambucus nigra L.; total phenols; flavonoids; antimicrobial activity)

Sažetak
Biljke i biljni proizvodi mogu predstavljati izvor prirodnih alternativa za poboljšanje sigurnosti hrane. Cilj ovog rada bio je ispitati količinu ukupnih fenola, flavonoida i antimikrobnu aktivnost ekstrakata cvjetova samonikle bazge (Sambucus nigra L.) ubranih na različitim geografskim područjima Republike Hrvatske (područje grada Zagreba, grada Pule, Like i kultivirana bazga), prema odabranim test mikroorganizmima: Echerichia coli ZMPBF 3041, Staphylococcus aureus ZMPBF 3048, Salmonella spp. ZMPBF 3046 i Listeria monocytogenes ATCC 2256. Ukupni fenoli određeni su na temelju kolorne reakcije koja je posljedica reakcije fenola s Folin–Ciocalteu-ovim reagensom te je primjenom spektrofotometrijske metode mjeren intenzitet nastalog obojenja pri 760 nm. Flavonoidi su određeni na temelju svojstva da s aluminijevim kloridom (AlCl3) (1:10) tvore kompleks, a intenzitet obojenja je proporcionalan količini prisutnih flavonoida. Za određivanje antimikrobnog učinka i stupnja inhibicije pojedinih ekstrakta bazge je primjenjena turbidimetrijska metoda. Rezultati pokazuju da svi ekstrakti samonikle bazge sadrže veću koncentraciju ukupnih fenola od ekstrakta kultivirane bazge, dok je najveća koncentracija flavonoida u ekstraktu samonikle bazge iz područja Like. Svaki ekstrakt pokazuje i dobro inhibitorno djelovanje, no najbolju antimikrobnu aktivnost posjeduje ekstrakt samonikle bazge ubran na području Pule.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gaić, Petar
Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gaić, P. (2011) 'Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomoću cvijeta bazge', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gai\'{c}, Petar}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {Sambucus nigra L., ukupni fenoli, flavonoidi, antimikrobna aktivnost}, title = {Inhibicija rasta patogenih mikroorganizama pomo\'{c}u cvijeta bazge}, keyword = {Sambucus nigra L., ukupni fenoli, flavonoidi, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gai\'{c}, Petar}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {Sambucus nigra L., total phenols, flavonoids, antimicrobial activity}, title = {Inhibition of pathogenic microorganisms growth by elder flowers}, keyword = {Sambucus nigra L., total phenols, flavonoids, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font