Pregled bibliografske jedinice broj: 521907
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1
(ISOLATION OF THE NOBLE MOLD FROM CHEESE CAMEMBERT AND POSSIBLE AFLATOXIN B1 SYNTHESIS)
Autori
Barbir, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2011
Stranica
31
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
sir ; camembert ; plijesni ; aflatoksin B1
(cheese ; cambembert ; mold ; aflatoxin B1)
Sažetak
Sir je proizvod nastao koagulacijom kazeina mlijeka, izdvajanjem sirutke i zrenjem. Sir čija kakvoća ovisi o plijesni, kao što je camembert, predstavlja potencijalnu opasnost za uživaoce budući da plijesni sintetiziraju sekundarne toksične metabolite mikotoksine. Unos ovih spojeva u organizam u ekstremno malim količinama tijekom dužeg vremenskog perioda može biti opasan po ljudsko zdravlje. Stoga je, u ovom radu, istražena sposobnost plemenite plijesni Penicillium camemberti da pri određenim uvjetima uzgoja sintetizira aflatoksin B1. Koncentracija AFB1 određivana je kvalitativnom ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da plemenita plijesan i pri 28°C i na temperaturi hladnjaka (od 4°C) sintetizira mjerljive koncentracije aflatoksina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb