Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521907

IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1


Barbir, Tina
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1
(ISOLATION OF THE NOBLE MOLD FROM CHEESE CAMEMBERT AND POSSIBLE AFLATOXIN B1 SYNTHESIS)

Autori
Barbir, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2011

Stranica
31

Mentor
Markov, Ksenija

Ključne riječi
sir ; camembert ; plijesni ; aflatoksin B1
(cheese ; cambembert ; mold ; aflatoxin B1)

Sažetak
Sir je proizvod nastao koagulacijom kazeina mlijeka, izdvajanjem sirutke i zrenjem. Sir čija kakvoća ovisi o plijesni, kao što je camembert, predstavlja potencijalnu opasnost za uživaoce budući da plijesni sintetiziraju sekundarne toksične metabolite mikotoksine. Unos ovih spojeva u organizam u ekstremno malim količinama tijekom dužeg vremenskog perioda može biti opasan po ljudsko zdravlje. Stoga je, u ovom radu, istražena sposobnost plemenite plijesni Penicillium camemberti da pri određenim uvjetima uzgoja sintetizira aflatoksin B1. Koncentracija AFB1 određivana je kvalitativnom ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da plemenita plijesan i pri 28°C i na temperaturi hladnjaka (od 4°C) sintetizira mjerljive koncentracije aflatoksina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tina Lešić (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barbir, Tina
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barbir, T. (2011) 'IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbir, Tina}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {sir, camembert, plijesni, aflatoksin B1}, title = {IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGU\'{C}A SINTEZA AFLATOKSINA B1}, keyword = {sir, camembert, plijesni, aflatoksin B1}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbir, Tina}, year = {2011}, pages = {31}, keywords = {cheese, cambembert, mold, aflatoxin B1}, title = {ISOLATION OF THE NOBLE MOLD FROM CHEESE CAMEMBERT AND POSSIBLE AFLATOXIN B1 SYNTHESIS}, keyword = {cheese, cambembert, mold, aflatoxin B1}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font