Pregled bibliografske jedinice broj: 521905
ODREĐIVANJE ZEARALENONA U ZOBENOM KRUHU
ODREĐIVANJE ZEARALENONA U ZOBENOM KRUHU, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE ZEARALENONA U ZOBENOM KRUHU
(DETERMINATION OF ZEARALENONE IN OAT BREAD)
Autori
Pijerov, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
zob; plijesni; zearalenon; ELISA
(oats; mould; zearalenone; ELISA)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti stupanj onečišćenja plijesnima i prisutnost zearalenona, u uzorcima zrnja zobi, te brašna i kruha od zobi dobivenih iz eko uzgoja. Zearalenon je mikotoksin, produkt sekundarnog metabolizma plijesni iz roda Fusarium. Koncentracija zearalenona određena je ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Najveća koncentracija zearalenona od 760, 87 μg/kg utvrđena je u zrnju, a najmanja u zobenom kruhu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Markov
(mentor)