Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521900

Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica


Dukić, Vesna
Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica
(MICROBIOLOGICAL AND CHEMICAL ANALYSIS OF HOME MADE SAUSAGES)

Autori
Dukić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.06

Godina
2011

Stranica
75

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
mikrobna populacija; kemijski sastav; kobasice; Varaždinska županija
(microbe population; chemical composition; sausages; Varaždin County)

Sažetak
Svrha ovog rada je odrediti mikrobnu populaciju i kemijski sastav u kobasicama domaće proizvodnje proizvedenih na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima s područja Varaždinske županije, jer je riječ o rizičnoj skupini namirnica koje mogu biti izvor različitih uzročnika bolesti. Nadalje, kao dio autohtone mikrobne populacije, potencijalnih starter kultura koje su odgovorne za aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda, izolirane su, osim bakterija mliječne kiseline i bakterije iz roda Staphylococcus. U 15 analiziranih uzoraka, pronađene su enterobakterije, sulfitoreducirajući klostridiji, Salmonella sp. i nepatogene Listeria vrste. Od izolata bakterija iz roda Staphylococcus, tipičnih predstavnika starter kultura za meso, pronađen je S. xylosus, a od bakterija mliječne kiseline Lactobacillus acidophilus. Izolat Lactobacillus acidophilus KA1 pokazao je znatno antimikrobno djelovanje prema patogenim test mikroorganizmima, kroz proizvodnju visokih koncentracija mliječne kiseline, te pokazao jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura. U većini uzoraka, s obzirom na prosječan odnos udjela proteina i masti (1:1, 4), utvrđena je negativna korelacija te heterogenost u kemijskim sastavu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dukić, Vesna
Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dukić, V. (2011) 'Mikrobiološka i kemijska analiza domaćih kobasica', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Duki\'{c}, Vesna}, year = {2011}, pages = {75}, keywords = {mikrobna populacija, kemijski sastav, kobasice, Vara\v{z}dinska \v{z}upanija}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka i kemijska analiza doma\'{c}ih kobasica}, keyword = {mikrobna populacija, kemijski sastav, kobasice, Vara\v{z}dinska \v{z}upanija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Duki\'{c}, Vesna}, year = {2011}, pages = {75}, keywords = {microbe population, chemical composition, sausages, Vara\v{z}din County}, title = {MICROBIOLOGICAL AND CHEMICAL ANALYSIS OF HOME MADE SAUSAGES}, keyword = {microbe population, chemical composition, sausages, Vara\v{z}din County}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font