Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521804

PREŽIVLJAVANJE DOMINANTNE MIKROFLORE IZ KOBASICA OD KONJSKOG MESA U CRIJEVNOM TRAKTU MIŠA


Topić, Ivana
PREŽIVLJAVANJE DOMINANTNE MIKROFLORE IZ KOBASICA OD KONJSKOG MESA U CRIJEVNOM TRAKTU MIŠA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREŽIVLJAVANJE DOMINANTNE MIKROFLORE IZ KOBASICA OD KONJSKOG MESA U CRIJEVNOM TRAKTU MIŠA
(SURVIVAL OF THE DOMINANT MICROFLORA OF HORSEMEAT SAUSAGE IN THE INTESTINAL TRACT OF THE MICE)

Autori
Topić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2011

Stranica
50

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
funkcionalne starter kulture; in vitro i in vivo adhezija; L. plantarum; probiotik; Salmonella sp.
(probiotic; functional starter cultures; L. plantarum; in vitro and in vivo adhesion; Salmonella sp.)

Sažetak
U ovom je radu istražena adhezija bakterijskoj soja Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 izoliranog iz konjske kobasice na tanko i debelo crijevo miša u in vitro i in vivo uvjetima, te negova sposobnost da preživi uvjete u intestinalnom traktu. Budući da je u preliminarnim istraživanjima Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 pokazao značajnu inhibiciju rasta prema patogenim mikroorganizmima iz hrane, proizveo značajnu količinu mliječne kiseline (17, 23 g/L) te zadovoljio osnovne kriterije za selekciju probiotičkog soja u in vitro uvjetima, provedena su in vivo istraživanja na pokusnim miševima. Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 preživljava uvjete u intestinalnom traktu te znatno smanjuje broj bakterijskih stanica Salmonella sp. u miševa inficiranih sa bakterijom Salmonella sp. Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 je pokazao osnovne funkcionalne kriterije za izbor probiotičkih sojeva, te se kao takav može upotrijebiti kao funkcionalna autohtona starter kultura za fermentirane mesne proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topić, Ivana
PREŽIVLJAVANJE DOMINANTNE MIKROFLORE IZ KOBASICA OD KONJSKOG MESA U CRIJEVNOM TRAKTU MIŠA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Topić, I. (2011) 'PREŽIVLJAVANJE DOMINANTNE MIKROFLORE IZ KOBASICA OD KONJSKOG MESA U CRIJEVNOM TRAKTU MIŠA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {50}, keywords = {funkcionalne starter kulture, in vitro i in vivo adhezija, L. plantarum, probiotik, Salmonella sp.}, title = {PRE\v{Z}IVLJAVANJE DOMINANTNE MIKROFLORE IZ KOBASICA OD KONJSKOG MESA U CRIJEVNOM TRAKTU MI\v{S}A}, keyword = {funkcionalne starter kulture, in vitro i in vivo adhezija, L. plantarum, probiotik, Salmonella sp.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {50}, keywords = {probiotic, functional starter cultures, L. plantarum, in vitro and in vivo adhesion, Salmonella sp.}, title = {SURVIVAL OF THE DOMINANT MICROFLORA OF HORSEMEAT SAUSAGE IN THE INTESTINAL TRACT OF THE MICE}, keyword = {probiotic, functional starter cultures, L. plantarum, in vitro and in vivo adhesion, Salmonella sp.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font