Pregled bibliografske jedinice broj: 521729
Kako suzbijati korove u vinogradu I
Kako suzbijati korove u vinogradu I // Gospodarski list, 160 (2001), 7; 53-55 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 521729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako suzbijati korove u vinogradu I
(How to suppress weeds in the vineyard I)
Autori
Ostojić, Zvonimir
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 160
(2001), 7;
53-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
vinograd; korovi; herbicidi
(vineyard; weeds; herbicides)
Sažetak
Mjere suzbijanja korova u vinovoj lozi kao kulturi trajnici, moraju se promatrati u kontekstu s drugim agrotehničkim zahvatima. Naime, uzgojni oblik, gnojidba, obrada tla i drugo, u direktnoj su vezi s načinom suzbijanja korova. U suvremenom vinogradarstvu, tlo se može održavati odnosno korov se može suzbijati na jedan od slijedećih načina: 1.primjenom herbicida širom ili u trake, 2. obradom tla oruđem, u što uključujemo jesensku obradu, podrivanje, zagrtanje te proljetnu i ljetnu obradu tla i 3. zatravljivanjem površine tla, te košnjom ostavljanje malča u nasadu. Korovna flora - Na sastav i građu korovne flore vinograda snažan utjecaj imaju agrotehničke i uzgojne mjere. Na primjer, uzgojni oblik, rezidba, gnojidba, obrada tla (širom ili samo u trake), zatravljivanje i košnja značajno utječu na sastav korovne flore vinograda. Upravo zbog rečenog, korovnu floru vinograda možemo razvrstati u dvije skupine, na korovnu floru intenzivnih i floru ekstenzivnih nasada. No bez obzira na način uzgoja, korovnu floru vinograda možemo podijeliti u tri skupine: 1. zimsko-proljetni korovi, 2. ljetni korovi i 3. kasno ljetni korovi, odnosno jesenski korovi vinograda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)