Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521686

ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA


Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön
ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (2010), 6; 353-358 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 521686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA
(ENZYMATIC ASSAY FOR GLYCOLITIC POTENTIAL DETERMINATION – A RELIABLE METHOD FOR MEAT QUALITY PREDICTION)

Autori
Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 52 (2010), 6; 353-358

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
glikolitički potencijal; kvaliteta mesa; glukoza; laktat
(glycolytic potential; meat quality; glucose; lactate)

Sažetak
Prelaz mišića u meso složen je biokemijski proces ovisan o različitim parametrima. Kako bi se proizvelo što kvalitetnije meso privlačno kupcima, potrebno je poznavati biokemijske promjene koje se događaju u mišićnom tkivu ante mortem, odnosno post mortem. Izraz glikolitički potencijal označava potencijal pojedinog mišića za stvaranje laktata. Laktat i glikogen (potencijalni izvor dodatnog laktata) u mišićnom tkivu mogu se precizno izmjeriti enzimskim metodama. U ovome radu je sažeto opisana enzimatska metoda za određivanje glikolitičkog potencijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
285-0000000-3175 - Nutrienti i razvoj plutajućih makrofita i alga u Istočnoj Hrvatskoj (Horvatić, Janja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön
ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (2010), 6; 353-358 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön (2010) ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (6), 353-358.
@article{article, year = {2010}, pages = {353-358}, keywords = {glikoliti\v{c}ki potencijal, kvaliteta mesa, glukoza, laktat}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {52}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {ENZIMATSKO ODRE\DJIVANJE GLIKOLITI\v{C}KOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVI\DJANJE KVALITETE MESA}, keyword = {glikoliti\v{c}ki potencijal, kvaliteta mesa, glukoza, laktat} }
@article{article, year = {2010}, pages = {353-358}, keywords = {glycolytic potential, meat quality, glucose, lactate}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {52}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {ENZYMATIC ASSAY FOR GLYCOLITIC POTENTIAL DETERMINATION – A RELIABLE METHOD FOR MEAT QUALITY PREDICTION}, keyword = {glycolytic potential, meat quality, glucose, lactate} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font