Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521681

PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE


Višekruna, Ivona
PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE
(DIET QUALITY ASSESSMENT DETERMINED BY 7-DAY DIETARY RECORD OF PEOPLE WITH CELIAC DISEASE IN ZADAR COUNTY)

Autori
Višekruna, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
celijakija; kakvoća prehrane; 7-dnevni dnevnik prehrane
(celiac disease; diet quality assessment; 7-day dietary record.)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je procijeniti kakvoću prehrane osoba oboljelih od celijakije s područja Zadarske županije. Istraživanjem je obuhvaćeno 10 osoba s celijakijom, 9 žena i 1 muškarac, starosne dobi od 19 do 60 godina Procjena kakvoće prehrane utvrđena je 7-dnevnim dnevnikom prehrane. Osim dijetetičkih parametara utvrđeni su i antropometrijski parametri (tjelesna masa, tjelesna visina, udio masnog tkiva te omjer struka i bokova), kojima je utvrđeno da je većina ispitanika normalno uhranjena, te da omjer struka i bokova kod većinom ženskih ispitanica upućuje na androidni tip raspodjele masnog tkiva. Rezultati obrade 7-dnevnih dnevnika prehrane pokazali su da je udio masti, proteina i ugljikohidrata u prehrani u skladu s DRI preporukama. Rezultati su pokazali da ispitanici imaju deficitaran unos vitamina A, vitamina D, kalcija, kalija, magnezija, joda, selena i dijetalnih vlakana u odnosu na preporučene vrijednosti s obzirom na dob i spol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Višekruna, Ivona
PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Višekruna, I. (2011) 'PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vi\v{s}ekruna, Ivona}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {celijakija, kakvo\'{c}a prehrane, 7-dnevni dnevnik prehrane}, title = {PROCJENA KAKVO\'{C}E PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRU\v{C}JU ZADARSKE \v{Z}UPANIJE}, keyword = {celijakija, kakvo\'{c}a prehrane, 7-dnevni dnevnik prehrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vi\v{s}ekruna, Ivona}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {celiac disease, diet quality assessment, 7-day dietary record.}, title = {DIET QUALITY ASSESSMENT DETERMINED BY 7-DAY DIETARY RECORD OF PEOPLE WITH CELIAC DISEASE IN ZADAR COUNTY}, keyword = {celiac disease, diet quality assessment, 7-day dietary record.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font