Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521679

ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM


Juričić, Paula
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM
(ANTHROPOMETRIC STATUS AND DIETARY CALCIUM INTAKE IN CELIAC DISEASE PATIENTS ON A STRICT GLUTEN-FREE DIET)

Autori
Juričić, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
38

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
celijakija; antropometrijski status; izvori kalcija
(celiac disease; body composition; calcium sources;)

Sažetak
Smanjeni unos kalcija se povezuje sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti i razvojem osteoporoze. Cilj rada bio je utvrditi antropometrijski status, te unos i izvore kalcija u osoba s celijakijom koje se pridržavaju bezglutenske prehrane (n=41, dobi 19-58 godina). Za procjenu antropometrijskog statusa korištene su osnovne četiri antropometrijske metode, a za procjenu unosa kalcija korišten je kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića (Q-FFQ). Prema dobivenim rezultatima 76% ispitanika je adekvatno uhranjeno (BMI = 18, 5 - 24, 9), a prosječni udjel masnog tkiva je u prihvatljivom rasponu. S obzirom na raspodjelu masnog tkiva 100% muškaraca i 73% žena pripada ginoidnom tipu. Ispitanici unose hranom i pićem 68, 7%, odnosno 87, 1% preporuka (DRI, odnosno nacionalne) za kalcij. Najviše kalcija unijeli su mlijekom i mliječnim proizvodima (62, 5% prosječnog dnevnog unosa). Značajan izvor kalcija u prehrani je bila i voda (15, 2% prosječnog dnevnog unosa). Preporučuje se povećanje unosa kalcija hranom i/ili suplementima do razine dnevnih preporuka s obzirom na dob i spol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Juričić, Paula
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Juričić, P. (2011) 'ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}i\'{c}, Paula}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {celijakija, antropometrijski status, izvori kalcija}, title = {ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM}, keyword = {celijakija, antropometrijski status, izvori kalcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{c}i\'{c}, Paula}, year = {2011}, pages = {38}, keywords = {celiac disease, body composition, calcium sources, }, title = {ANTHROPOMETRIC STATUS AND DIETARY CALCIUM INTAKE IN CELIAC DISEASE PATIENTS ON A STRICT GLUTEN-FREE DIET}, keyword = {celiac disease, body composition, calcium sources, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font