Pregled bibliografske jedinice broj: 521679
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTROPOMETRIJSKI STATUS I IZVORI KALCIJA U BEZGLUTENSKOJ PREHRANI OSOBA S CELIJAKIJOM
(ANTHROPOMETRIC STATUS AND DIETARY CALCIUM INTAKE IN CELIAC DISEASE PATIENTS ON A STRICT GLUTEN-FREE DIET)
Autori
Juričić, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
38
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
celijakija; antropometrijski status; izvori kalcija
(celiac disease; body composition; calcium sources;)
Sažetak
Smanjeni unos kalcija se povezuje sa smanjenom mineralnom gustoćom kosti i razvojem osteoporoze. Cilj rada bio je utvrditi antropometrijski status, te unos i izvore kalcija u osoba s celijakijom koje se pridržavaju bezglutenske prehrane (n=41, dobi 19-58 godina). Za procjenu antropometrijskog statusa korištene su osnovne četiri antropometrijske metode, a za procjenu unosa kalcija korišten je kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica i pića (Q-FFQ). Prema dobivenim rezultatima 76% ispitanika je adekvatno uhranjeno (BMI = 18, 5 - 24, 9), a prosječni udjel masnog tkiva je u prihvatljivom rasponu. S obzirom na raspodjelu masnog tkiva 100% muškaraca i 73% žena pripada ginoidnom tipu. Ispitanici unose hranom i pićem 68, 7%, odnosno 87, 1% preporuka (DRI, odnosno nacionalne) za kalcij. Najviše kalcija unijeli su mlijekom i mliječnim proizvodima (62, 5% prosječnog dnevnog unosa). Značajan izvor kalcija u prehrani je bila i voda (15, 2% prosječnog dnevnog unosa). Preporučuje se povećanje unosa kalcija hranom i/ili suplementima do razine dnevnih preporuka s obzirom na dob i spol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)