Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521605

Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.)


Matijević, Barbara
Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.), 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 521605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.)
(Antimicrobial properties of Ocimum L. species)

Autori
Matijević, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.06

Godina
2010

Stranica
23

Mentor
Šatović, Zlatko

Neposredni voditelj
Carović-Stanko, Klaudija

Ključne riječi
antimikrobna svojstva; biološka aktivnost; bosiljak; eterična ulja; Ocimum
(antimicrobial properties; biological activity; basil; essential oil; Ocimum)

Sažetak
Eterična ulja vrsta roda bosiljak (Ocimum L. ; Lamiaceae) poznata su po antimikrobnom djelovanju, ali i kao antioksidanti te insekticidi i nematocidi. Ta biološka aktivnost ulja veže se uz sastavnice koje su u uljima prisutne u visokom postotku kao što su linalol, kamfor, estragol, eugenol i 1, 8-cineol. Većina radova koja se bavi proučavanjem djelovanja eteričnih ulja bosiljka na mikroorganizme koji se prenose hranom i djeluju na njezinu pokvarljivost, slaže se da su eterična ulja djelotvornija protiv Gram-pozitivnih u odnosu na Gram-negativne bakterije. Najinteresantnije područje za primjenu eteričnih ulja je inhibicija rasta i smanjenje broja nekih od najopasnijih patogena koji se prenose hranom, kao što su Salmonella spp., Escherichia coli 0157:H7 i Listeria monocytogenes.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-0212 - Bioraznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja (Šatović, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Šatović (mentor)

Avatar Url Klaudija Carović-Stanko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Barbara
Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.), 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Matijević, B. (2010) 'Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matijevi\'{c}, Barbara}, year = {2010}, pages = {23}, keywords = {antimikrobna svojstva, biolo\v{s}ka aktivnost, bosiljak, eteri\v{c}na ulja, Ocimum}, title = {Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.)}, keyword = {antimikrobna svojstva, biolo\v{s}ka aktivnost, bosiljak, eteri\v{c}na ulja, Ocimum}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matijevi\'{c}, Barbara}, year = {2010}, pages = {23}, keywords = {antimicrobial properties, biological activity, basil, essential oil, Ocimum}, title = {Antimicrobial properties of Ocimum L. species}, keyword = {antimicrobial properties, biological activity, basil, essential oil, Ocimum}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font