Pregled bibliografske jedinice broj: 521605
Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.)
Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.), 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 521605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna svojstva bosiljka (Ocimum L.)
(Antimicrobial properties of Ocimum L. species)
Autori
Matijević, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2010
Stranica
23
Mentor
Šatović, Zlatko
Neposredni voditelj
Carović-Stanko, Klaudija
Ključne riječi
antimikrobna svojstva; biološka aktivnost; bosiljak; eterična ulja; Ocimum
(antimicrobial properties; biological activity; basil; essential oil; Ocimum)
Sažetak
Eterična ulja vrsta roda bosiljak (Ocimum L. ; Lamiaceae) poznata su po antimikrobnom djelovanju, ali i kao antioksidanti te insekticidi i nematocidi. Ta biološka aktivnost ulja veže se uz sastavnice koje su u uljima prisutne u visokom postotku kao što su linalol, kamfor, estragol, eugenol i 1, 8-cineol. Većina radova koja se bavi proučavanjem djelovanja eteričnih ulja bosiljka na mikroorganizme koji se prenose hranom i djeluju na njezinu pokvarljivost, slaže se da su eterična ulja djelotvornija protiv Gram-pozitivnih u odnosu na Gram-negativne bakterije. Najinteresantnije područje za primjenu eteričnih ulja je inhibicija rasta i smanjenje broja nekih od najopasnijih patogena koji se prenose hranom, kao što su Salmonella spp., Escherichia coli 0157:H7 i Listeria monocytogenes.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-0212 - Bioraznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja (Šatović, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb