Pregled bibliografske jedinice broj: 521493
Utjecaj lokacije na antioksidacijska svojstva fenolnih spojeva maslinovog ulja oblice
Utjecaj lokacije na antioksidacijska svojstva fenolnih spojeva maslinovog ulja oblice, 2011., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 521493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokacije na antioksidacijska svojstva fenolnih spojeva maslinovog ulja oblice
(Antioxidant properties of Oblica cv olive oil phenolics: Influence of the location)
Autori
Agić, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
12.07
Godina
2011
Stranica
49
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Generalić, Ivana
Ključne riječi
maslinovo ulje; oblica; fenoli; antioksidacijska svojstva
(olive oil; Oblica; phenolics; antioxidant properties)
Sažetak
Zadatak ovog diplomskog rada bio je odrediti fenolni profil i antioksidacijska svojstva sortnih maslinovih ulja oblice uzetih sa tri različite lokacije u Srednjoj Dalmaciji (Zadar, Šolta, Biograd). Analiza fenolnog sastava, sortnih maslinovih ulja oblice, sastojala se u određivanju sadržaja udjela ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, dok su antioksidacijska svojstva istražena korištenjem triju metoda: - određivanjem redukcijske snage ekstrakata metodom Ferric reducing/Antioxidant power (FRAP), -određivanjem sposobnosti hvatanja radikala primjenom slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), -određivanjem učinkovitosti u sprječavanju oksidacije linoleinske kiseline β-karoten metodom
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split