Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521104

Određivanje utjecaja procesnih parametara na širinu metastabilne zone i granulometrijska svojstva kristala


Penezić, Marko
Određivanje utjecaja procesnih parametara na širinu metastabilne zone i granulometrijska svojstva kristala, 2011., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 521104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje utjecaja procesnih parametara na širinu metastabilne zone i granulometrijska svojstva kristala
(The Influence of Process Parameters on the Metastable Zone Width and Granulometric Characteristics)

Autori
Penezić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2011

Stranica
40

Mentor
Prlić Kardum, Jasna

Ključne riječi
brzina hlađenja; brzina miješanja; šaržna kristalizacija; širina metastabilne zone; temperatura zasićenosti
(batch crystalization; cooling rate; metastabile zone width; saturation temperature; stirring speed)

Sažetak
U svrhu dobivanja kristala željene raspodjele, oblika i čistoće, potrebno je provoditi kristalizaciju pri optimalnoj prezasićenosti, stoga je bitno odrediti različite utjecaje na širinu metastabilne zone. Na širinu metastabilne zone utječe: brzina hlađenja otopine, intenzitet miješanja, otapalo, toplinsko tretiranje otopine te prisutnost nečistoća u sustavu. Širina metastabilne zone utječe na prezasićenost kod koje dolazi do nukleacije, na brzinu nukleacije i rast kristala, a u konačnici i na granulometrijska svojstva nastalih kristala. Sustav koji je korišten za ispitivanje utjecaja na širinu metastabilne zone kod šaržne kristalizacije hlađenjem je vodena otopina K2SO4. Istraživanja su provedena u posudi Rushtonovih dimenzija s dvostrukom stjenkom volumena 0, 684 dm3. Za miješanje otopine korišteno je miješalo s četiri ravne lopatice nagnute pod kutom od 45° koje izaziva aksijalni tok u kristalizatoru. Točka nukleacije, kao i promjena koncentracije otopine određeni su mjerenjem vodljivosti otopine konduktometrijskom ćelijom. U tri serije eksperimenata utvrđen je utjecaj procesnih parametara na širinu metastabilne zone. Određen je utjecaj početne zasićenosti na širinu metastabilne zone. Širina se smanjuje kod viših temperatura. Nađeno je da veće brzine miješanja otopine u rasponu od 300-700 min-1 te manje brzine hlađenja također sužavaju širinu metastabilne zone. Nukleusi nastali na višim prezasićenostima uzrokuju nastanak sitnijih kristala ili nastanak aglomerata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Penezić, Marko
Određivanje utjecaja procesnih parametara na širinu metastabilne zone i granulometrijska svojstva kristala, 2011., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Penezić, M. (2011) 'Određivanje utjecaja procesnih parametara na širinu metastabilne zone i granulometrijska svojstva kristala', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Penezi\'{c}, Marko}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {brzina hla\djenja, brzina mije\v{s}anja, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija, \v{s}irina metastabilne zone, temperatura zasi\'{c}enosti}, title = {Odre\djivanje utjecaja procesnih parametara na \v{s}irinu metastabilne zone i granulometrijska svojstva kristala}, keyword = {brzina hla\djenja, brzina mije\v{s}anja, \v{s}ar\v{z}na kristalizacija, \v{s}irina metastabilne zone, temperatura zasi\'{c}enosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Penezi\'{c}, Marko}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {batch crystalization, cooling rate, metastabile zone width, saturation temperature, stirring speed}, title = {The Influence of Process Parameters on the Metastable Zone Width and Granulometric Characteristics}, keyword = {batch crystalization, cooling rate, metastabile zone width, saturation temperature, stirring speed}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font