Pregled bibliografske jedinice broj: 520774
Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi
Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi // "With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 10-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 520774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi
(Glucosinolates: bioavailability and influence on human health)
Autori
Kopjar, Mirela ; Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
"With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011, 10-11
Skup
Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 01.07.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
glukozinolati; razgradni produkti; biodostupnost; zdravlje ljudi
(glucosinolates; degradation products; bioavailability; health)
Sažetak
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka. Ubrajaju se u specifičnu skupinu kemijskih spojeva tzv. 'fitokemikalija' koja je zastupljena u 16 botaničkih porodica reda Capparales. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, roktvica, repa, gorušica. U ovom radu obuhvatiti će se svi parametri koji vladaju u različitim koracima od uzgoja do prerade povrća iz porodice Brassicaceae, na biodostupnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata i na zdravlje ljudi. Glukozinolati su kemijski stabilni sve dok ne dođu u dodir s enzimom mirozinazom (β-tioglukozid glukohidrolaza ; EC 3.2.1.147). Hidroliziraju se u niz biološki aktivnih tvari. Osim što se konzumira svježe, povrće se vrlo često procesira, te ovisno o uvjetima prerade, prisutni glukozinolati se mogu razgraditi što može imati za posljedicu promjenu njihove biološke aktivnosti. Mnogobrojna epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja povrća iz porodice Brassicaceae, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. U radu će biti obrađen mehanizam njihovog pozitivnog djelovanja (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje). Osim što imaju pozitivan učinak u ljudskom organizmu, glukozinolati i njihovi razgradni produkti mogu imati i antinutritivni učinak, što je također potrebno uzeti u obzir, međutim, potrebno je provesti još istraživanja u tom smjeru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek