Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520774

Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi


Kopjar, Mirela; Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta
Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi // "With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 10-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 520774 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi
(Glucosinolates: bioavailability and influence on human health)

Autori
Kopjar, Mirela ; Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
"With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011, 10-11

Skup
Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 01.07.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
glukozinolati; razgradni produkti; biodostupnost; zdravlje ljudi
(glucosinolates; degradation products; bioavailability; health)

Sažetak
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka. Ubrajaju se u specifičnu skupinu kemijskih spojeva tzv. 'fitokemikalija' koja je zastupljena u 16 botaničkih porodica reda Capparales. Za prehranu ljudi najznačajnija je porodica Brassicaceae u koju se ubrajaju kupus, brokula, cvjetača, prokulice, roktvica, repa, gorušica. U ovom radu obuhvatiti će se svi parametri koji vladaju u različitim koracima od uzgoja do prerade povrća iz porodice Brassicaceae, na biodostupnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata i na zdravlje ljudi. Glukozinolati su kemijski stabilni sve dok ne dođu u dodir s enzimom mirozinazom (β-tioglukozid glukohidrolaza ; EC 3.2.1.147). Hidroliziraju se u niz biološki aktivnih tvari. Osim što se konzumira svježe, povrće se vrlo često procesira, te ovisno o uvjetima prerade, prisutni glukozinolati se mogu razgraditi što može imati za posljedicu promjenu njihove biološke aktivnosti. Mnogobrojna epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja povrća iz porodice Brassicaceae, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. U radu će biti obrađen mehanizam njihovog pozitivnog djelovanja (antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno, antikancerogeno djelovanje). Osim što imaju pozitivan učinak u ljudskom organizmu, glukozinolati i njihovi razgradni produkti mogu imati i antinutritivni učinak, što je također potrebno uzeti u obzir, međutim, potrebno je provesti još istraživanja u tom smjeru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Mirela Kopjar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kopjar, Mirela; Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta
Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi // "With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 10-11 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Kopjar, M., Šubarić, D. & Piližota, V. (2011) Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi. U: Jašić, M. (ur.)"With food to health" Book of abstracts and papers of international seminar under title: "Dietetic products in health and disease".
@article{article, author = {Kopjar, Mirela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {10-11}, keywords = {glukozinolati, razgradni produkti, biodostupnost, zdravlje ljudi}, title = {Glukozinolati: biodostupnost i utjecaj na zdravlje ljudi}, keyword = {glukozinolati, razgradni produkti, biodostupnost, zdravlje ljudi}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Kopjar, Mirela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {10-11}, keywords = {glucosinolates, degradation products, bioavailability, health}, title = {Glucosinolates: bioavailability and influence on human health}, keyword = {glucosinolates, degradation products, bioavailability, health}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font