Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520523

Teoretski energetski potencijal ostataka nakon vinogradarske i vinarske proizvodnje u Hrvatskoj


Hrkać, Iva
Teoretski energetski potencijal ostataka nakon vinogradarske i vinarske proizvodnje u Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 520523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Teoretski energetski potencijal ostataka nakon vinogradarske i vinarske proizvodnje u Hrvatskoj
(Theoretic and energetic utilization of leftovers generated after wine production)

Autori
Hrkać, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Voća, Neven

Ključne riječi
Vinarstvo i vinogradarstvo; energetska iskoristivost; orezana biomasa; vinska komina
(Winery and wine industry; energetic utilization; cut biomass; grape marc)

Sažetak
Industrijska proizvodnja vina ima veliki značaj za poljoprivredu Hrvatske. Svake godine u vinogradarskoj i vinarskoj industriji nastaju velike količine otpadne biomase. Ona se najčešće spaljuje ili se vrši njeno usitnjavanje i zaoravanje u tlo. U oba slučaja ostaci nakon rezidbe su izgubljeni kao energetski vrijedan i količinski značajan izvor energije. Također, kao nužno nastali otpad, nakon proizvodnje vina ostaju znatne količine visnke komine. Ukoliko se ona nekontrolirano odlaže, može biti opasna za zdravlje ljudi i životinja, uz negativan utjecaj na okoliš. Cilj ovoga diplomskog rada je utvrditi koliki je teoretski potencijali i energetska iskoristivost ostataka nakon vinogradarske i vinarske industrije u Hrvatskoj. U tu svrhu će se istražiti teoretski potencijali i energetska iskoristivost orezane biomase i vinske komine. U promatranom razdoblju od 2000. do 2009. godine, bilježi se znatni rast površina pod nasadima vinove loze. Od 2000. godine kada počinju istraživanja za ovaj diplomski rad ukupne površine pod nasadima vinove loze u Hrvatskoj iznosile su 28.000 hektara, a u 2009. godini u Hrvatskoj je pod nasadima vinove loze bilo 34.000 hektara. Kako je zabilježen rast površina pod nasadima vinove loze, tako je rastao i broj rodnih trsova, kojih je 2000. godine u Hrvatskoj bilo 118 miliona, dok ih je 2009. godine zabilježeno 133 miliona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrkać, Iva
Teoretski energetski potencijal ostataka nakon vinogradarske i vinarske proizvodnje u Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hrkać, I. (2011) 'Teoretski energetski potencijal ostataka nakon vinogradarske i vinarske proizvodnje u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrka\'{c}, Iva}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {Vinarstvo i vinogradarstvo, energetska iskoristivost, orezana biomasa, vinska komina}, title = {Teoretski energetski potencijal ostataka nakon vinogradarske i vinarske proizvodnje u Hrvatskoj}, keyword = {Vinarstvo i vinogradarstvo, energetska iskoristivost, orezana biomasa, vinska komina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrka\'{c}, Iva}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {Winery and wine industry, energetic utilization, cut biomass, grape marc}, title = {Theoretic and energetic utilization of leftovers generated after wine production}, keyword = {Winery and wine industry, energetic utilization, cut biomass, grape marc}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font