Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520264

Utjecaj mlijeka u prahu i čuvanja na stabilnost čokolada


Škrabal, Svjetlana; Šubarić, Drago; Miličević, Borislav; Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Miličević, Radoslav
Utjecaj mlijeka u prahu i čuvanja na stabilnost čokolada // 13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings / Drago Šubarić (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 418-430 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 520264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mlijeka u prahu i čuvanja na stabilnost čokolada
(Influence of milk powder and storage conditions on stability of chocolates)

Autori
Škrabal, Svjetlana ; Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Radoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings / Drago Šubarić - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 418-430

ISBN
978-953-7005-26-9

Skup
13th Ružička days "Today science - tomorrow industry"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2010. - 17.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mliječna čokolada; sivljenje; DMK; mlijeko u prahu
(milk chocolate; fat bloom; DSC; milk powder)

Sažetak
Sivljenje površine čokolade i proizvoda koji sadrže čokoladu predstavlja jedan od najvećih problema konditorske industrije, koji rezultira promjenom senzorskih svojstava i teksture proizvoda. Do navedene pojave mogu dovesti brojni razlozi, a prije svega svojstva sastojaka, tehnološki parametri proizvodnje te uvjeti čuvanja. u ovome radu je ispitivan utjecaj različitih tipova mlijeka u prahu i uvjeta čuvanja na pojavu "sivljenja" površine mliječne čokolade. u tu svrhu pripravljene su mliječne čokolade uz dodatak različitih tipova mlijeka u prahu. Nakon priprave uzorci su tijekom 55 dana držani u sljedećim uvjetima: 12 h pri 20 °C te potom 12 h pri 29 °C i pri RH ispod 50 %, 65 % i 75 %. za praćenje sivljenja površine uzoraka korišten je tristimulusni kromametar, a pomoću DMK praćena je promjena sastava površinskog sloja čokolade u cilju utvrđivanja mehanizma migracije masti na površinu. Rezultati istraživanja su pokazali da su tip mliječne sirovine i uvjeti čuvanja imali znakovit utjecaj na pojavu sivljenja površine čokolade. Navedeno je posebno evidentno pri višim RH pri čemu je do izražaja došla higroskopnost sastojaka, kao i pojava još jednog mehanizma sivljenja proizvoda. DMK mjerenjima sloja s površine proizvoda dobiveni su rezultati koji su pomogli u rasvjetljenju pojave sivljenja čokoladnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Škrabal, Svjetlana; Šubarić, Drago; Miličević, Borislav; Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Miličević, Radoslav
Utjecaj mlijeka u prahu i čuvanja na stabilnost čokolada // 13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings / Drago Šubarić (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 418-430 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Škrabal, S., Šubarić, D., Miličević, B., Ačkar, Đ., Babić, J. & Miličević, R. (2011) Utjecaj mlijeka u prahu i čuvanja na stabilnost čokolada. U: Drago Šubarić (ur.)13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings.
@article{article, author = {\v{S}krabal, Svjetlana and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Radoslav}, year = {2011}, pages = {418-430}, keywords = {mlije\v{c}na \v{c}okolada, sivljenje, DMK, mlijeko u prahu}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Utjecaj mlijeka u prahu i \v{c}uvanja na stabilnost \v{c}okolada}, keyword = {mlije\v{c}na \v{c}okolada, sivljenje, DMK, mlijeko u prahu}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}krabal, Svjetlana and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Radoslav}, year = {2011}, pages = {418-430}, keywords = {milk chocolate, fat bloom, DSC, milk powder}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Influence of milk powder and storage conditions on stability of chocolates}, keyword = {milk chocolate, fat bloom, DSC, milk powder}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font