Pregled bibliografske jedinice broj: 520253
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske // 13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings / Drago Šubarić (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 196-205 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 520253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske
(Quality control during refining sugar from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane)
Autori
Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Drača, Nela ; Jankuloski Ljubče ; Jankulovska, Mirjana ; Brandić, V., Miličević, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings
/ Drago Šubarić - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 196-205
ISBN
978-953-7005-26-9
Skup
13th Ružička days "Today science - tomorrow industry"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2010. - 17.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
proizvodnja šećera; šećerna repa; šećerna trska; kontrola kvalitete
(Sugar production; sugar beet; sugar cane; quality control)
Sažetak
U procesu proizvodnje šećera jedan od najvećih problema je uklanjanje nešećernih tvari koje izazivaju negativan učinak kako na kvalitetu šećera tako i na iskorištenje u procesu proizvodnje. Dio navedenih tvari potječe iz sirovine a dio nastaje tijekom tehnološkog procesa prerade kao posljedica degradacije šećera i drugih sastojaka pod utjecajem uvjeta pri preradi (pH, temperatura, ...). Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera od iznimne je važnosti jer se time ostvaruju preduvjeti za dobivanje šećera odgovarajuće kvalitete. Cilj rada bio je provesti analizu sirovina, međuproizvoda te finalnog proizvoda u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe te usporediti dobivene rezultate s onima iz procesa proizvodnje šećera iz šećerne trske. U procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe analize su provedene na početku kampanje te tijekom trajanja kampanje u rasponu od mjesec dana, a u proizvodnj šećera iz šećerne trske tijekom mjesec dana u rasponu od tjedan dana. Rezultati istraživanja su pokazali da se udio saharoze snižavao se prema kraju kampanje. Vrijednosti koncentracije, polarizacije, koeficijenta čistoće i pH bile su približno jednake za afinirani šećer iz šećerne repe te afinirani šećer iz smeđeg šećera šećerne trske. Melasa dobivena preradom šećera šećerne trske imala je viši koeficijent čistoće u odnosu na melasu iz proizvodnje šećera iz šećerne repe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek