Pregled bibliografske jedinice broj: 520229
Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije
Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice, sira s područja varaždinske regije // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Vera Volarić (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 83-84 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 520229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i mikrobiološka kvaliteta prgice,
sira s područja varaždinske regije
(The chemical composition and microbiological
quality of Prgica cheese from the region of the
town Varaždin)
Autori
Valkaj, Kristijan ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
/ Vera Volarić - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010, 83-84
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prgica ; svježi sir ; kemijski sastav sira ; mikrobiološka kvaliteta sira
(Prgica cheese ; sour fresh cheese ; chemical composition of cheese ; microbiological quality of cheese)
Sažetak
Sir prgica pripada skupini svježih, sušenih sireva čija proizvodnja se odvija na području sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom da se na tom području proizvodi više vrsta sireva koji pripadaju toj skupini, cilj je ovog rada istražiti kemijski sastav i mikrobiološku kvalitetu sira čija se proizvodnja odvija na području varaždinske regije na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) i u industrijskim uvjetima. Istraživanje je pokazalo da se prilikom obiranja kiselog vrhnja u tradicionalnoj proizvodnji prgica na OPG-u uklanja značajan dio mliječne masti što je rezultiralo (P<0, 01) nižim udjelom mliječne masti u prgici proizvedenoj na OPG-u u odnosu na industrijski proizvedenu prgicu. Također je utvrđen značajno veći sadržaj proteina (P<0, 0001), te suhe tvari (P<0, 0001) u industrijski proizvedenim prgicama u odnosu na prgice sa OPG-a. Kod mikrobiološke analize sira, tri prgice s OPG-a i dvije industrijske prgice smatraju se prihvatljivima. Dvije prgice s OPG- a i tri industrijske prgice smatraju se nesukladnim zbog prekomjernog broja kvasaca i plijesni (M>1000). Od ukupno istraženih sireva niti jedan nije bio sukladan. Kisela sredina sireva je favorizirala rast kvasaca i plijesni. Izvor kontaminacije u proizvodnji prgica bila je mljevena slatka paprika. U cilju smanjenja broja gljivica u paprici, preporuča se postupak kratkotrajne sterilizacije ili zračenje paprike gama zrakama (10 kGy).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Samir Kalit
(autor)
Kristijan Valkaj
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Milna Tudor Kalit
(autor)