Pregled bibliografske jedinice broj: 520204
Smanjenje izduživanja presadnica začinskog bilja mehanički izazvanim stresom
Smanjenje izduživanja presadnica začinskog bilja mehanički izazvanim stresom // Agronomski glasnik, 72 (2010), 6; 321-329 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 520204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Smanjenje izduživanja presadnica začinskog bilja
mehanički izazvanim stresom
(Mechanically induced stress stops stem elongation
in aromatic plant transplants)
Autori
Horvat, Josipa ; Žutić, Ivanka ; Ban, Dean
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 72
(2010), 6;
321-329
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Anethum graveolens L. var. hortorum ; četkanje ; Ocimun basilicum L. ; Origanum majorana L. ; smanjenje visine
(Anethum graveolens L. var. hortorum ; brushing ; height reduction ; Ocimun basilicum L. ; Origanum majorana L. ; Anethum graveolens L.)
Sažetak
Istraživanjem se željelo utvrditi utjecaj četkanja, mehaničkog stresa koji umanjuje izduživanje presadnica u gustom sklopu, na presadnice začinskog bilja: bosiljak, kopar i mažuran. Presadnice su tretirane jedanput dnevno, kroz dva mjeseca, povlačenjem jutene vreće po površini usjeva, 10 do 25 puta naizmjence. Četkanje je smanjilo visinu najveće biljke svih ispitivanih vrsta za čak 23 %. Kod bosiljka i mažurana četkanje je utjecalo na kvalitetu i bujnost presadnica, dok se usjev kopra oštećivao četkanjem. Tretman bosiljka i mažurana smanjio je mase najviših biljka, dužinu lista, a kod mažurana i širinu lista. Četkanje nije utjecalo na duljinu korijena mažurana, a kod bosiljka korijen je bio 11% kraći. Na osnovu rezultata istraživanja tretman četkanja se preporučuje za uzgoj presadnica bosiljka i mažurana.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- Food sci. & tech. abs