Pregled bibliografske jedinice broj: 519947
Utjecaj obročne hranidbe na ad libitum konzumaciju suhe tvari sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj obročne hranidbe na ad libitum konzumaciju suhe tvari sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 519947 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obročne hranidbe na ad libitum konzumaciju suhe tvari sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of the feeding frequency on alfalfa haylage ad libitum intake in wether sheep)
Autori
Oslovčan, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2011
Stranica
26
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; ad libitum konzumacija
(alfalfa haylage; frequency of feeding; dry matter; ad libitum intake)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj obročne hranidbe (frekvencije hranidbe) sjenažom lucerne na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Pokus je postavljen u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta kao latinski kvadrat (4x4) s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 4 kastrirana ovna. Kastratima je dnevno ponuđeno 120 g ST sjenaže lucerne kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0.75) u 1, 2, 4 ili 8 obroka. Sjenaža lucerne korištena u istraživanju, silirana u fazi početka cvatnje oko 20% biljaka, sadržavala je 759 g ST kg-1 svježeg uzorka, 128 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, 512 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Statističkom obradom rezultata pokusa utvrđeno je da je viša frekvencija hranidbe kastriranih ovnova sjenažom lucerne pozitino djelovala na konzumaciju svježeg obroka i na konzumaciju ST obroka. Frekvencija hranidbe 4x d-1 i 8x d-1 je povećala konzumaciju svježeg obroka (g d-1) (P<0, 05) u odnosu na frekvenciju hranidbe 1x d-1 i 2x d-1. Utvrđena je statistički značajno veća konzumacija ST obroka (g d-1) (P<0, 05) kod hranidbe 2x d-1, 4x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s hranidbom 1x d-1. Također, utvrđena je statistički značajno veća konzumacija ST obroka, izraženo u g kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0, 75), kod hranidbe 2x d-1, 4x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s hranidbom 1x d-1. Zaključeno je da je frekvencija hranidbe od 4x d-1 optimalna za maksimalnu konzumaciju sjenaže lucerne korištene u istraživanju, te da frekvencija hranidbe od 8x d-1 nema prednosti u odnosu na frekvenciju hranidbe od 4x d-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(mentor)