Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 519580

ANALIZA SASTOJAKA ČOKOLADE VISKOKODJELOTVORNOM TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM I INFRACRVENOM SPEKTROSKOPIJOM


Đuza, Kristina
ANALIZA SASTOJAKA ČOKOLADE VISKOKODJELOTVORNOM TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM I INFRACRVENOM SPEKTROSKOPIJOM, 2011., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 519580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZA SASTOJAKA ČOKOLADE VISKOKODJELOTVORNOM TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM I INFRACRVENOM SPEKTROSKOPIJOM
(ANALYSIS OF INGREDIENTS OF CHOCOLATE BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY AND INFRARED SPECTROSCOPY)

Autori
Đuza, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.06

Godina
2011

Stranica
63

Mentor
Novak, Predrag ; Allegretti Živčić, Vlasta

Ključne riječi
čokolada; teobromin; kofein; vanilin; HPLC; FTIR; ATR
(chocolate; theobromine; caffeine; vanillin; HPLC; FTIR; ATR)

Sažetak
Čokolade s različitim udjelom kakaa, bijela čokolada te sam kakao prah analizirani su visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) i vibracijskom spektroskopijom (FTIR, ATR). Odabrani analizirani sastojci bili su teobromin, kofein i vanilin. Analiza pomoću HPLC izvedena je sa ciljem kvalitativnog i kvantitativnog određivanja odabranih sastojaka. Primjenom vibracijske spektroskopije (IR i ATR) napravljen je pokušaj kvalitativnog određivanja navedenih sastojaka u ispitivanim uzorcima, međusobno su uspoređivani spektri te asignirani signali. Za analizu uzoraka pomoću HPLC određeni su optimalni radni uvjeti (kolona: Luna 5u C18, 150x4, 60 mm, 5 µm ; protok: 0, 9 mL/min ; mobilna faza: 75 % HAc (5% v/v), 20 % CH3OH, 5 % CH3CN ; detekcija: UV/VIS pri 280, 4 nm ; trajanje analize: 10 min ; vrijeme zadržavanja/min: teobromin, tR = 2, 892 ; kofein, tR= 5, 599 ; vanilin, tR = 9, 789) te se potom pristupilo analizi uzoraka metodom unutrašnjeg standarda. Analizom koncentriranih i razrijeđenih uzoraka dobiveni su međusobno bliski rezultati analita, te se bez obzira na nedostatak deklariranog sadržaja teobromina, kofeina i vanilina na tržišnim uzorcima može pretpostaviti, da se pod odabranim radnim uvjetima pomoću HPLC dobivaju zadovoljavajući rezultati. FTIR spektri su snimani metodom KBr pastile. ATR spektri snimani su na dva načina. U prvom slučaju su uzorci nanošeni izravno na ATR kristal i sniman je spektar. Drugi način uključivao je prethodno otapanje u parafinskom ulju i hlađenje na sobnu temperaturu. ATR spektri su konvertirani iz ATR modusa u transmitancijski modus zbog lakše usporedbe s FTIR spektrima. Spektri su asignirani i međusobno uspoređeni te su određene funkcionalne skupine nekih karakterističnih vrpca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Allegretti-Živčić (mentor)

Avatar Url Predrag Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đuza, Kristina
ANALIZA SASTOJAKA ČOKOLADE VISKOKODJELOTVORNOM TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM I INFRACRVENOM SPEKTROSKOPIJOM, 2011., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Đuza, K. (2011) 'ANALIZA SASTOJAKA ČOKOLADE VISKOKODJELOTVORNOM TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM I INFRACRVENOM SPEKTROSKOPIJOM', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuza, Kristina}, year = {2011}, pages = {63}, keywords = {\v{c}okolada, teobromin, kofein, vanilin, HPLC, FTIR, ATR}, title = {ANALIZA SASTOJAKA \v{C}OKOLADE VISKOKODJELOTVORNOM TEKU\'{C}INSKOM KROMATOGRAFIJOM I INFRACRVENOM SPEKTROSKOPIJOM}, keyword = {\v{c}okolada, teobromin, kofein, vanilin, HPLC, FTIR, ATR}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuza, Kristina}, year = {2011}, pages = {63}, keywords = {chocolate, theobromine, caffeine, vanillin, HPLC, FTIR, ATR}, title = {ANALYSIS OF INGREDIENTS OF CHOCOLATE BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY AND INFRARED SPECTROSCOPY}, keyword = {chocolate, theobromine, caffeine, vanillin, HPLC, FTIR, ATR}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font