Pregled bibliografske jedinice broj: 519430
Kloniranje i uvođenje gena CgKCS za elongazu nezasićenih masnih kiselina iz grčke režuhe (Cardamine graeca L.) u stanice kvasca i bundeve
Kloniranje i uvođenje gena CgKCS za elongazu nezasićenih masnih kiselina iz grčke režuhe (Cardamine graeca L.) u stanice kvasca i bundeve, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 519430 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kloniranje i uvođenje gena CgKCS za elongazu nezasićenih masnih kiselina iz grčke režuhe (Cardamine graeca L.) u stanice kvasca i bundeve
(Cloning and expression of the gene CgKCS for fatty acid elongase from Cardamine graeca L. in yeast and pumpkin cell)
Autori
Vrdoljak, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2011
Stranica
76
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasne
Neposredni voditelj
Mihaljević, Snježana
Ključne riječi
Cardamine graeca L.; Cucurbita pepo L. var Styriaca; gen KCS; nervonska kiselina; Saccharomyces cerevisiae
(Cardamine graeca L.; Cucurbita pepo L. var Styriaca; gene KCS; nervonic acid; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Nervonska kiselina je dugolančana mononezasićena masna kiselina prisutna u sfingolipidnoj frakciji bijele tvari mozga i u mijelinskom sloju perifernih živčanih vlakana sisavaca. Prirodan izvor te kiseline su rijetke biljne vrste. Zbog mnogobrojnih pozitivnih učinaka na opću kliničku sliku osoba s raznim neurološkim oboljenjima, kao i prerano rođene djece koja se ne hrane majčinim mlijekom, nervonska kiselina kao potencijalni bioaktivni lipidni dodatak prehrani predstavlja jedan od najperspektivnijih nutraceutika. Cilj ovoga rada bio je klonirati gen CgKCS koji kodira enzim elongazu dugolančanih masnih kiselina iz grčke režuhe (Cardamine graeca L.). Funkcionalnost genskog konstrukta za elongazu masnih kiselina provjerena je induciranom ekspresijom u transformiranim stanicama kvasca (Saccharomyces cerevisiae), a metodom plinske kromatografije dokazane su razlike u profilu masnih kiselina i prisustvo nervonske kiseline u transformiranom soju u odnosu na divlji soj kvasca. Cilj daljnjih istraživanja je, primjenom dobivenih konstrukata, postići gensku transformaciju bundeve, te na taj način obogatiti ulje bundeve nervonskom kiselinom.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Snježana Mihaljević
(mentor)