Pregled bibliografske jedinice broj: 519250
Svojstva pasti dvostruko modificiranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži
Svojstva pasti dvostruko modificiranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 519250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva pasti dvostruko modificiranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži
(Paste properties of double modified starches isolated from different rye varieties)
Autori
Petrešin, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.06
Godina
2011
Stranica
53
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
raž; acetiliranje; umrežavanje; želatinizacija
(rye; acetilation; cross-linking; gelatinization)
Sažetak
U prehrambenoj industriji škrob se često koristi kao dodatak pri proizvodnji različitih proizvoda. Međutim, primjena nativnog škroba u velikoj mjeri je ograničena zbog nekih svojstava kao što su retrogradacija, sinereza, promjena viskoznosti i teksture tijekom skladištenja i dr. Stoga sve veću primjenu imaju modificirani škrobovi koji se proizvode tretiranjam škroba različitim kemijskim, fizikalnim te enzimskim postupcima. Cilj rada bio je prirediti dvostruko modificirane škrobove izolirane iz tri sorte raži (Conduct, Eho Kurz i Octavia) acetiliranjem acetanhidridom (8 % u odnosu na s. tv. škroba) te umrežavanjem sa natrijevim tripolifosfatom (2, 5 %, odnosno 5 % u odnosu na s. tv. škroba). Nakon priprave modificiranih škrobova ispitivana su reološka svojstva pasti (nativnih i modificiranih škrobova) Brabenderovim mikrovisoko analyzerom, kapacitet bubrenja te indeks topljivosti. Rezultati istraživanja pokazali su da dvostrukim modificiranjem škrobova raži (acetiliranjem te umrežavanjem) dolazi do povišenja ili sniženja vrijednosti viskoznosti paste, ovisno o sorti raži i koncentraciji reagensa za umrežavanje. Modificirani škrobovi imali su više vrijednosti % kidanja škrobnih pasti. Modifikacijom su se snizile temperature želatinizacije, osim u slučaju škroba Octavia koji je acetiliran i umrežen s 5 % STPP-a. Kapacitet bubrenja (KB) i indeks topljivosti (IT) nativnih i modificiranih škrobova raži rasli su s porastom temperature. Dvostruko modificirani škrobovi raži imali su više vrijednosti kapacitete bubrenja pri svim mjerenim temperaturama u odnosu na nativni škrob.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)