Pregled bibliografske jedinice broj: 519095
Utjecaj različitih termičkih tretmana i dužine čuvanja na senzoričku i kemijsku kakvoću ploda nektarine sorte "Venus"
Utjecaj različitih termičkih tretmana i dužine čuvanja na senzoričku i kemijsku kakvoću ploda nektarine sorte "Venus", 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 519095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih termičkih tretmana i dužine čuvanja na senzoričku i kemijsku kakvoću ploda nektarine sorte "Venus"
(THESIS Effect of different thermal treatments and length of storage on sensory and chemical quality of the fruit nectarine "Venus")
Autori
Erhatić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2011
Stranica
28
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; termički tretmani; čuvanje; kakvoća ploda
(nectarine; heat treatment; storage; fruit quality)
Sažetak
Kakvoća ploda nektarine ovisi o sortimentu, agro i pomotehnici, ekološkim uvjetima, vremenu berbe i neizostavnom skladištenju plodova prije samog plasmana na tržište. Međutim, tijekom čuvanja nastaju veliki gubici izazvani pojavom ozljeda od niske temperature ili narušavanja kakvoće zbog dugog držanja plodova u hladnjači. Zbog toga u ovom diplomskom radu je istraživan utjecaj različitih termičkih tretmana i dužine čuvanja na senzoričku i kemijsku kakvoću ploda sorte "Venus". Istraživano je djelovanje tretmana potapanja u toplu vodu na temperaturi 48 °C u trajanju od 6 minuta (HWD 48 °C/ 6min.) i 52 °C u trajanju od 2 minute (HWD 52 °C/ 2min.)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)