Pregled bibliografske jedinice broj: 519021
Pomološke značajke plodova introduciranih sorti trešnje cijepljenih na podlozi Gisela 5
Pomološke značajke plodova introduciranih sorti trešnje cijepljenih na podlozi Gisela 5, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 519021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pomološke značajke plodova introduciranih sorti trešnje cijepljenih na podlozi Gisela 5
(Pomological properties of introduce sweet cherry cultivars grafted on Gisela 5 rootstock)
Autori
Matić, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2011
Stranica
22
Mentor
Gadže, Jelena
Ključne riječi
trešnja; sorta; vrijeme cvatnje; vrijeme dozrijevanja; Gisela 5
(sweet cherry; cultivar; flowering time; ripening time; Gisela 5)
Sažetak
Hrvatska ima dugu tradiciju uzgoja trešnje zbog povoljnih ekoloških uvjeta. Trešnje nema u znatnijoj plantažnoj proizvodnji pa je zbog toga zapostavljena voćna vrsta. Istraživanjem je praćeno vrijeme cvatnje i vrijeme dozrijevanja plodova trešnje na podlozi Gisela 5, pomološke osobine plodova te utvrđivanje krupnoće ploda. Obuhvaćene su 24 introducirane sorte iz pokusnog nasada Zavoda za voćarstvo na Agronomskom fakultetu. Dobiveni rezultati pokazuju da sorte Vega (10, 29 g) i Ferrovia (10, 23 g) imaju najveću masu te spadaju u kategoriju krupnih plodova. Sorta sa najmanjom masom ploda je bila Stonska (3, 12 g), te spada u kategoriju sitnih plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jelena Gadže
(mentor)