Pregled bibliografske jedinice broj: 51859
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane // Zbornik radova / Ožegović, Ladislav (ur.).
Sarajevo: Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), 1999. str. 25-33 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 51859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane
(Mycotoxins and producton of healthy food)
Autori
Ožegović, Ladislav ; Huković, Seid ; Pepeljnjak, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova
/ Ožegović, Ladislav - Sarajevo : Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), 1999, 25-33
Skup
II Međunarodno naučno-stručno savjetovanje o mogućnostima proizvodnje zdravstveno-sigurne hrane
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikotoksini; proizvodnja zdrave hrane
(mycotoxins; production of healthy food)
Sažetak
Prema procjeni FAO jedna trećina uroda žitarica u svijetu propada ili biva odbačena zbog djelovanja plijesni: takva hrana je osiromašena bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima, i u njoj se nalaze produkti koji joj smanjuju vrijednost. Plijesni u toku svoje aktivnosti na biljkama, ali i na nekim produktima animalnog podrijetla, stvaraju i sekundarne produkte mikotoksine, koji imaju mnogostruka djelovanja, više ili manje toksična, od toksičnih za pojedine organe ili sustave (hepatotoksični, nefrotoksični, gastrointestinalno toksični, toksični za kožu, respiratornisustav, reproduktivne organe, imunosupresivni), do mutagenih i kancerogenih. Učinak mikotoksina u trovanju aflatoksinom, ohratoksinom, trihotecenima, zearalenonom i patulinom u životinja je još evidentniji, jer njihovo zdravstveno stanje i ekonomično držanje predstavlja problem produkcije s jedne strane, a ostaci mikotoksina u njihovim produktima predstavljaju opasnost za ljude, s druge strane. Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je u spisak tvari koje ugrožavaju zdravlje ljudi uvrstila i mikotoksine i tako realno ocjenila njihovo značenje za zdravlje ljudi i rizik kojem se izlažu ljudi koji na jedan ili drugi način dolaze u kontakt s mikotoksinima. U SAD je Ministarstvo poljoprivrede, Istraživačka služba (ARS), osnovala vijeće sastavljeno od stručnjaka (medicinari, veterinari, agronomi, tehnolozi) (Council for Agriculture, Science and Tehnology, CAST) koje se bavi, između ostalog, i startegijom proizvodnje hrane, da bi omogućila zdravu hranu i smanjia troškove koji nastaju kod smanjenja izvoza i povećanog uvoza neodgovarajućih kompnenti, kao i neekonomične proizvodnje namirnica animalnog porjekla, ali i oboljenja u ljudi. Ovakova strategija morala bi biti razrađena i na našim prostorima u proizvodnji hrane uz obavezan pregeledi kontrolu svih uvoznih komponenata hrane
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
006340
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Pepeljnjak
(autor)