Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 51859

Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane


Ožegović, Ladislav; Huković, Seid; Pepeljnjak, Stjepan
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane // Zbornik radova / Ožegović, Ladislav (ur.).
Sarajevo: Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), 1999. str. 25-33 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 51859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane
(Mycotoxins and producton of healthy food)

Autori
Ožegović, Ladislav ; Huković, Seid ; Pepeljnjak, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova / Ožegović, Ladislav - Sarajevo : Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), 1999, 25-33

Skup
II Međunarodno naučno-stručno savjetovanje o mogućnostima proizvodnje zdravstveno-sigurne hrane

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mikotoksini; proizvodnja zdrave hrane
(mycotoxins; production of healthy food)

Sažetak
Prema procjeni FAO jedna trećina uroda žitarica u svijetu propada ili biva odbačena zbog djelovanja plijesni: takva hrana je osiromašena bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima, i u njoj se nalaze produkti koji joj smanjuju vrijednost. Plijesni u toku svoje aktivnosti na biljkama, ali i na nekim produktima animalnog podrijetla, stvaraju i sekundarne produkte mikotoksine, koji imaju mnogostruka djelovanja, više ili manje toksična, od toksičnih za pojedine organe ili sustave (hepatotoksični, nefrotoksični, gastrointestinalno toksični, toksični za kožu, respiratornisustav, reproduktivne organe, imunosupresivni), do mutagenih i kancerogenih. Učinak mikotoksina u trovanju aflatoksinom, ohratoksinom, trihotecenima, zearalenonom i patulinom u životinja je još evidentniji, jer njihovo zdravstveno stanje i ekonomično držanje predstavlja problem produkcije s jedne strane, a ostaci mikotoksina u njihovim produktima predstavljaju opasnost za ljude, s druge strane. Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je u spisak tvari koje ugrožavaju zdravlje ljudi uvrstila i mikotoksine i tako realno ocjenila njihovo značenje za zdravlje ljudi i rizik kojem se izlažu ljudi koji na jedan ili drugi način dolaze u kontakt s mikotoksinima. U SAD je Ministarstvo poljoprivrede, Istraživačka služba (ARS), osnovala vijeće sastavljeno od stručnjaka (medicinari, veterinari, agronomi, tehnolozi) (Council for Agriculture, Science and Tehnology, CAST) koje se bavi, između ostalog, i startegijom proizvodnje hrane, da bi omogućila zdravu hranu i smanjia troškove koji nastaju kod smanjenja izvoza i povećanog uvoza neodgovarajućih kompnenti, kao i neekonomične proizvodnje namirnica animalnog porjekla, ali i oboljenja u ljudi. Ovakova strategija morala bi biti razrađena i na našim prostorima u proizvodnji hrane uz obavezan pregeledi kontrolu svih uvoznih komponenata hrane

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
006340

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Pepeljnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ožegović, Ladislav; Huković, Seid; Pepeljnjak, Stjepan
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane // Zbornik radova / Ožegović, Ladislav (ur.).
Sarajevo: Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), 1999. str. 25-33 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Ožegović, L., Huković, S. & Pepeljnjak, S. (1999) Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane. U: Ožegović, L. (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {O\v{z}egovi\'{c}, Ladislav and Hukovi\'{c}, Seid and Pepeljnjak, Stjepan}, editor = {O\v{z}egovi\'{c}, L.}, year = {1999}, pages = {25-33}, keywords = {mikotoksini, proizvodnja zdrave hrane}, title = {Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane}, keyword = {mikotoksini, proizvodnja zdrave hrane}, publisher = {Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH)}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {O\v{z}egovi\'{c}, Ladislav and Hukovi\'{c}, Seid and Pepeljnjak, Stjepan}, editor = {O\v{z}egovi\'{c}, L.}, year = {1999}, pages = {25-33}, keywords = {mycotoxins, production of healthy food}, title = {Mycotoxins and producton of healthy food}, keyword = {mycotoxins, production of healthy food}, publisher = {Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH)}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font