Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518458

EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE


Jelena Brckan
EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 518458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE
(EXPERIMENTAL DESIGN AND OPTIMISATION OF HIGH POWER ULTRASOUND TREATMENT OF CLEAR FRUIT JUICES)

Autori
Jelena Brckan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2011

Stranica
32

Mentor
Režek Jambrak, Anet

Ključne riječi
eksperimentalni dizajn; optimiranje; ultrazvuk visoke snage; reološka svojstva; Statgraphics
(experimental design; optimizing; high power ultrasound; rheological properties; Statgraphics)

Sažetak
U ovom radu izrađen je plan i eksperimentalni dizajn tretiranja ultrazvukom juicea i nektara od jabuke. Pokus se ekperimentalno isplanirao te se optimirao utjecaj ultrazvučnih parametara (amplitude, vremena tretiranja i temperature uzoraka) na reološka svojstva (koeficijent konzistencije –K i indeks tečenja – n) juice-a i nektra od jabuke. U cilju da se utvrdi statistički utjecaj temperature, amplitude i vremena tretiranja rezultati reoloških mjerenja obrađeni su pomoću računalnog programa STATGRAPHICS Centurion (StatPoint tehnologija, Inc). Korištena je metoda odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitni plan pokusa (central composite design, CCD). Kao primjer optimiranja eksperimenta, obrađeni su rezultati reoloških svojstava 100%-tnog soka i nektara od jabuke, pripremljenog prema recepturi s minimalno 11, 2°Bx, nakon tretiranja ultrazvukom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelena Brckan
EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelena Brckan (2011) 'EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {32}, keywords = {eksperimentalni dizajn, optimiranje, ultrazvuk visoke snage, reolo\v{s}ka svojstva, Statgraphics}, title = {EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VO\'{C}NIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE}, keyword = {eksperimentalni dizajn, optimiranje, ultrazvuk visoke snage, reolo\v{s}ka svojstva, Statgraphics}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {32}, keywords = {experimental design, optimizing, high power ultrasound, rheological properties, Statgraphics}, title = {EXPERIMENTAL DESIGN AND OPTIMISATION OF HIGH POWER ULTRASOUND TREATMENT OF CLEAR FRUIT JUICES}, keyword = {experimental design, optimizing, high power ultrasound, rheological properties, Statgraphics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font