Pregled bibliografske jedinice broj: 518458
EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE
EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 518458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
EKSPERIMENTALNI DIZAJN I OPTIMIRANJE TRETIRANJA BISTRIH VOĆNIH SOKOVA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE
(EXPERIMENTAL DESIGN AND OPTIMISATION OF HIGH POWER ULTRASOUND TREATMENT OF CLEAR FRUIT JUICES)
Autori
Jelena Brckan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2011
Stranica
32
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
eksperimentalni dizajn; optimiranje; ultrazvuk visoke snage; reološka svojstva; Statgraphics
(experimental design; optimizing; high power ultrasound; rheological properties; Statgraphics)
Sažetak
U ovom radu izrađen je plan i eksperimentalni dizajn tretiranja ultrazvukom juicea i nektara od jabuke. Pokus se ekperimentalno isplanirao te se optimirao utjecaj ultrazvučnih parametara (amplitude, vremena tretiranja i temperature uzoraka) na reološka svojstva (koeficijent konzistencije –K i indeks tečenja – n) juice-a i nektra od jabuke. U cilju da se utvrdi statistički utjecaj temperature, amplitude i vremena tretiranja rezultati reoloških mjerenja obrađeni su pomoću računalnog programa STATGRAPHICS Centurion (StatPoint tehnologija, Inc). Korištena je metoda odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitni plan pokusa (central composite design, CCD). Kao primjer optimiranja eksperimenta, obrađeni su rezultati reoloških svojstava 100%-tnog soka i nektara od jabuke, pripremljenog prema recepturi s minimalno 11, 2°Bx, nakon tretiranja ultrazvukom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)