Pregled bibliografske jedinice broj: 518457
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA REOLOŠKA SVOJSTVA SOKA JABUKE
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA REOLOŠKA SVOJSTVA SOKA JABUKE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 518457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKE SNAGE NA REOLOŠKA SVOJSTVA SOKA JABUKE
(THE IMPACT OF HIGH INTENSITY ULTRASOUND ON RHEOLOGICAL PROPERTIES OF APPLE JUICE)
Autori
Mihaela Katić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2011
Stranica
29
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; reološka svojstva
(high intensity ultrasound; rheological properties)
Sažetak
Cilj rada je proučiti djelovanje ultrazvuka različitih amplituda (60, 90 i 120µm) kod različitih temperatura (20°C, 40°C i 60°C) i vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) na uzorke juice-a i nektara od jabuke. Ispitivao se utjecaj ultrazvuka visoke snage na reološka svojstva juice-a i nektara soka jabuke. Utvrđeno je da ultrazvuk statistički ima značajnog utjecaja na koeficijent konzistencije i indeks tečenja juice-a od jabuke, dok kod nektara od jabuke nema značajnog utjecaja na navedene parametre.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)