Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518455

UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI


Iris Grčić
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 518455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI
(THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED MICROORGANISMS IN A CLEAN CULTURE)

Autori
Iris Grčić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.05

Godina
2011

Stranica
96

Mentor
Režek Jambrak, Anet

Ključne riječi
ultrazvuk; mikroorganizmi; inaktivacija; planiranje eksperimenta; optimiranje
(ultrasound; microorganisms; inactivation; experimental design; optimization)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je utvrditi djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, (amplitude, temperature i vremena tretiranja) na mikroorganizme Escherichia coli 3014, Listeria monocytogenes 23074, Candida albicans 86, Penicillium expansum 565 i Aspergillus ochraceus 318 u čistoj kulturi. Na modelne suspenzije mikroorganizama u čistoj kulturi primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) promjera od 12, 7 i 7 mm, nominalne snage 600W. Korištene su tri amplitude (50%, 75% i 100%) primjenom sondi od 12, 7 i 7mm, različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) i različite temperature (20 °C, 40 °C i 60 °C). Primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitnog plana pokusa (Central composite design, CCD) statistički su obrađeni rezultati. Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi od 12, 7 i 7 mm na inaktivaciju zadanih mikroorganizama u čistoj kulturi utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija faktora, i to temperature u ovisnosti o vremenu tretiranja. Tretman kombinacijom ultrazvuka visokog intenziteta i blago povišene temperature (termosonifikacija) djelovao je najviše na inaktivaciju bakterija, zatim kvasaca i nakraju plijesni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iris Grčić
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb
Iris Grčić (2011) 'UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {96}, keywords = {ultrazvuk, mikroorganizmi, inaktivacija, planiranje eksperimenta, optimiranje}, title = {UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U \v{C}ISTOJ KULTURI}, keyword = {ultrazvuk, mikroorganizmi, inaktivacija, planiranje eksperimenta, optimiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {96}, keywords = {ultrasound, microorganisms, inactivation, experimental design, optimization}, title = {THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED MICROORGANISMS IN A CLEAN CULTURE}, keyword = {ultrasound, microorganisms, inactivation, experimental design, optimization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font