Pregled bibliografske jedinice broj: 518455
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 518455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH MIKROORGANIZAMA U ČISTOJ KULTURI
(THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED MICROORGANISMS IN A CLEAN CULTURE)
Autori
Iris Grčić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki Fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.05
Godina
2011
Stranica
96
Mentor
Režek Jambrak, Anet
Ključne riječi
ultrazvuk; mikroorganizmi; inaktivacija; planiranje eksperimenta; optimiranje
(ultrasound; microorganisms; inactivation; experimental design; optimization)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je utvrditi djelovanje ultrazvuka visokog intenziteta, (amplitude, temperature i vremena tretiranja) na mikroorganizme Escherichia coli 3014, Listeria monocytogenes 23074, Candida albicans 86, Penicillium expansum 565 i Aspergillus ochraceus 318 u čistoj kulturi. Na modelne suspenzije mikroorganizama u čistoj kulturi primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom (20 kHz) promjera od 12, 7 i 7 mm, nominalne snage 600W. Korištene su tri amplitude (50%, 75% i 100%) primjenom sondi od 12, 7 i 7mm, različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min) i različite temperature (20 °C, 40 °C i 60 °C). Primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology (RSM)) i centralno kompozitnog plana pokusa (Central composite design, CCD) statistički su obrađeni rezultati. Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi od 12, 7 i 7 mm na inaktivaciju zadanih mikroorganizama u čistoj kulturi utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija faktora, i to temperature u ovisnosti o vremenu tretiranja. Tretman kombinacijom ultrazvuka visokog intenziteta i blago povišene temperature (termosonifikacija) djelovao je najviše na inaktivaciju bakterija, zatim kvasaca i nakraju plijesni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)