Pregled bibliografske jedinice broj: 517922
Kakvoća plodova nektarine sorte „Venus“ ovisno o načinu provedbe toplinskog tretmana
Kakvoća plodova nektarine sorte „Venus“ ovisno o načinu provedbe toplinskog tretmana, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 517922 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća plodova nektarine sorte „Venus“ ovisno o načinu provedbe toplinskog tretmana
(Fruit quality of heat-treated nectarine cv. Venus)
Autori
Kežić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2011
Stranica
33
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; toplinski tretman; potapanje u toplu vodu; tretman toplim zrakom
(nectarine; heat treatment; hot water dip; hot air treatment)
Sažetak
Istraživan je učinak na plodove nektarine primjenom tretmana toplim zrakom (zagrijavanjem plodova toplim zrakom do 42o C u trajanju od 24 minute) i potapanjem u toplu vodu na temperaturi od 48o C u trajanju od 12 minuta. Nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0o C ispitani su pokazatelji kakvoće plodova. U tretmanu HAT bilo je najmanje trulih plodova nakon dva tjedna čuvanja. Potrebno je optimizirati učinkovitost toplinskih tretmana i istražiti djelovanje na kakvoću plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)