Pregled bibliografske jedinice broj: 517842
Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze
Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 517842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze
(The influence of substrate on stability of enzyme aldolase)
Autori
Pajtak, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2011
Stranica
27
Mentor
Findrik Blažević, Zvjezdana
Neposredni voditelj
Sudar, Martina
Ključne riječi
aldolaza ; metoda početnih brzina ; Michaelis-Menteničina kinetika
(aldolase ; initial reaction rate method ; Michaelis-Menten kinetics)
Sažetak
U ovom radu je proučavana reakcija aldolne adicije dihidroksiacetona na N-Cbz-3- aminopropanal (aldehid) katalizirana aldolazom (FSA A129 S) dobivenom iz genetski modificirane Escherichie coli. Ispitan je utjecaj N-Cbz-3- aminopropanala na početnu brzinu reakcije aldolne adicije, te je ispitan utjecaj ovog aldehida na stabilnost enzima. Rezultati pokazuju da povećanjem koncentracije aldehida dolazi do porasta početne brzine reakcije, te da ne dolazi do inhibicije supstratom. Stoga su ovi podaci opisani Michaelis- Menteničinom kinetikom, te su procijenjene vrijednosti kinetičkih parametara modela. Kinetički parametri ukazuju na visoku aktivnost aldolaze (Vm), te na slab afinitet enzima prema ovom supstratu (velika vrijednost Km). Inkubacijom aldolaze pri različitim koncentracijama aldehida (0, 20, 250 mM) pokazano je da ovaj aldehid nema negativan učinak na stabilnost enzima. Tijekom vremena inkubacije je praćena aktivnost enzima pomoću enzimskog testa, te su iz ovisnosti aktivnosti enzima o vremenu procijenjene konstante deaktivacije enzima prvog reda. Enzim je pokazao najmanju stabilnost u čistom puferu gdje je procijenjena najviša vrijednost konstante deaktivacije. Povećanjem koncentracije aldehida nije došlo do povećanja konstante deaktivacije, već je u svim slučajevima ona bila približno jednaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb