Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 517842

Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze


Pajtak, Nataša
Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 517842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze
(The influence of substrate on stability of enzyme aldolase)

Autori
Pajtak, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2011

Stranica
27

Mentor
Findrik Blažević, Zvjezdana

Neposredni voditelj
Sudar, Martina

Ključne riječi
aldolaza ; metoda početnih brzina ; Michaelis-Menteničina kinetika
(aldolase ; initial reaction rate method ; Michaelis-Menten kinetics)

Sažetak
U ovom radu je proučavana reakcija aldolne adicije dihidroksiacetona na N-Cbz-3- aminopropanal (aldehid) katalizirana aldolazom (FSA A129 S) dobivenom iz genetski modificirane Escherichie coli. Ispitan je utjecaj N-Cbz-3- aminopropanala na početnu brzinu reakcije aldolne adicije, te je ispitan utjecaj ovog aldehida na stabilnost enzima. Rezultati pokazuju da povećanjem koncentracije aldehida dolazi do porasta početne brzine reakcije, te da ne dolazi do inhibicije supstratom. Stoga su ovi podaci opisani Michaelis- Menteničinom kinetikom, te su procijenjene vrijednosti kinetičkih parametara modela. Kinetički parametri ukazuju na visoku aktivnost aldolaze (Vm), te na slab afinitet enzima prema ovom supstratu (velika vrijednost Km). Inkubacijom aldolaze pri različitim koncentracijama aldehida (0, 20, 250 mM) pokazano je da ovaj aldehid nema negativan učinak na stabilnost enzima. Tijekom vremena inkubacije je praćena aktivnost enzima pomoću enzimskog testa, te su iz ovisnosti aktivnosti enzima o vremenu procijenjene konstante deaktivacije enzima prvog reda. Enzim je pokazao najmanju stabilnost u čistom puferu gdje je procijenjena najviša vrijednost konstante deaktivacije. Povećanjem koncentracije aldehida nije došlo do povećanja konstante deaktivacije, već je u svim slučajevima ona bila približno jednaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pajtak, Nataša
Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Pajtak, N. (2011) 'Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pajtak, Nata\v{s}a}, year = {2011}, pages = {27}, keywords = {aldolaza, metoda po\v{c}etnih brzina, Michaelis-Menteni\v{c}ina kinetika}, title = {Utjecaj supstrata na stabilnost enzima aldolaze}, keyword = {aldolaza, metoda po\v{c}etnih brzina, Michaelis-Menteni\v{c}ina kinetika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pajtak, Nata\v{s}a}, year = {2011}, pages = {27}, keywords = {aldolase, initial reaction rate method, Michaelis-Menten kinetics}, title = {The influence of substrate on stability of enzyme aldolase}, keyword = {aldolase, initial reaction rate method, Michaelis-Menten kinetics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font